Dostupni linkovi

Most prihvatio ponudu HDZ, detalji sporazuma u petak


Zgrada Vlade Hrvatske
Zgrada Vlade Hrvatske

Nacionalno veće Mosta nezavisnih lista usvojilo je odluku o saradnji s Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ), objavljeno je u četvrtak uveče u Zagrebu.

Most je u saopštenju naveo da je Nacionalno veće "prihvatilo prijedlog usaglašen od strane pregovaračkih timova Mosta i HDZ sa posljednjeg sastanka održanog u srijedu", ali nisu iznijeti detalji.

Zajednička izjava za medije najavljena je za petak u podne.

Iako se još zvanično ne zna kakav su dogovor postigli Most i HDZ, prema nezvaničnim informacijama HDZ je ponudio Mostu četiri ministarstva, mjesto potpredsjednika Vlade, kao i da funkcija predsjednika Sabora, na kojoj insistiraju obje stranke, bude rotirajuća.

Prema tom prijedlogu, predsjednik parlamenta dvije godine bi bio iz Mosta, a potom bi na dvije godine tu funkciju preuzeo HDZ, prenose hrvatski mediji.

Navodno je kandidat za predsjednika Sabora iz Mosta, lider stranke Božo Petrov, a iz HDZ Gordan Jandroković.

Jutarnji list je objavio da će Mostu pripasti Ministarstvo unutašnjih poslova, Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo zaštite životne sredine, kome će biti pripojena energetika iz Ministarstva privrede, kao i Ministarstvo uprave.

To znači da ostaju bez dva ministarstva koja su držali u dosadašnjoj vladi - poljoprivrede i dijela Ministarstva privrede.

Od srijede se špekuliše da je HDZ i bez Mosta uspio da obezbijedi podršku više od 76 poslanika koliko je potrebno za formiranje vlade.

XS
SM
MD
LG