Dostupni linkovi

Holandija: Niko nije mogao predvidjeti genocid u Srebrenici


Ratko Mladić optužen za genocid u Srebrenici pred haškim Tribunalom
Ratko Mladić optužen za genocid u Srebrenici pred haškim Tribunalom

Država Holandija je u četvrtak pred apelacionim sudom u Hagu odbacila odgovornost za smrt više od 300 Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine, navodeći da "niko nije mogao predvidjeti da će se dogoditi genocid".

"Niko nije mogao ni da pomisli da bi u Evropi 1995. godine mogao da se dogodi genocid", rekao je pravni zastupnik države Holandije Bert-Jan Houtzagers prvog dana postupka pred apelacionim sudom u Hagu, pokrenutog na osnovu žalbe Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa.

Prostepeni sud u Hagu donio je u julu 2014. godine presudu kojom je Holandiju proglasio odgovornom zbog toga što njen bataljon, pod mandatom UN, nije evakuisao više od 300 bošnjačkih muškaraca izbjeglih u njihovu vojnu bazu u Potočarima, u okolini Srebrenice, te je ta zemlja proglašena krivom za njihovu smrt.

Sud je tada odbio kao neosnovane navode majki i supruga ubijenih Bošnjaka po kojima je Holandija odgovorna za smrt oko 8.000 muškaraca i mladića, koje su u julu 1995. godine ubile trupe pod komandom generala Vojske Republike Srpske (RS) Ratka Mladića, optuženog u Hagu za genocid i ratne zločine.

Munira Subašić, predsjednica udruženja Majki Srebrenice
Munira Subašić, predsjednica udruženja Majki Srebrenice

Udruženje majki Srebrenice i Žepe uložilo je žalbu na tu odluku, kao i Holandija, koja tvrdi da nije kriva za smrt više od 300 bošnjačkih muškaraca.

Advokat optužbe Marco Gerritsen naveo je da plavi šljemovi UN nijesu postupali po naređenjima UN, čija je dužnost, kako je rekao, bila da štiti civile zbog čega ih držai odgvornim za smrt skoro 8000 ljudi.

"Njihova sigurnost je morala biti iznad svega ostalog" rekao je Gerritsen.

Prema Houtzagersovim riječima, jedini odgovorne za taj zločin, najteži genocid u Evropi od završetka Drugog svjetskog rata, jesu snage Vojske RS.

"Bosanski Srbi su u potpunosti kontrolisali situaciju, a holandskom bataljonu jedino je preostalo da upravlja njome najbolje što je mogao", kazao je on.

Holandija je u septembru 2013. godine postala prva zemlja odgovorna za postupanje svojih vojnika u misiji pod okriljem UN.

Holandski sud je tada proglasio državu krivom za smrt trojice srebreničkih Bošnjaka, ubijenih nakon što su izbjegli u holandsku vojnu bazu.

Tokom rata u BiH poginulo je više od 100.000 ljudi, a oko dva miliona je raseljeno i izbjeglo. Pred Haškim tribunalom u toku je suđenje Ratku Mladiću za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

Postupak po žalbi Majki Srebrenice biće nastavljen 14. marta.

XS
SM
MD
LG