Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Moskva spremna da sarađuje u SB na rezoluciji za Siriju


Ruski i francuski šef diplomatije Sergeji Lavrov i Jean-Marc Ayrault u Moskvi 6. oktobra 2016.

Ruski ministar vanjskih poslova Segej Lavrov izjavio je da je "spreman da radi" na rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o Siriji čiji je nacrt pripremila Francuska.

Lavrov je to izjavio nakon razgovora sa francuskim šefom diplomatije Jean Marc Ayraultom u Moskvi u četvrtak.

Ayrault nakon Moskve, u petak odlazi u Vašington, gdje će sa SAD razgovarati o farancuskom prijedlogu čiji je cilj da se ponovo uspostavi prekid vatre, koji su 9. septembra dogovorili Vašington i Moskva i koji je jedva trajao sedmicu dana.

Lavrov je takođe rekao da Rusija pažljivo razmatra prijedlog specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija, Staffana de Misture.

Ranije danas de Mistura apelovao na Moskvu i Damask da prestanu da uništavaju Alepo uz obrazloženje da žele eliminisati militante.

Upozorio je da se područja pod kontrolom pobunjenika mogu suočiti sa "totalnom destrukcijom" u naredna dva mjeseca, i da će na hiljade civila poginuti ako se ofanziva ruskih i sirijskih snaga nastavi.

On je takođe ponudio da lično isprati oko 900 militanata izvan Alepa ako će to zaustaviti napade na ovaj sirijski grad pod opsadom.

XS
SM
MD
LG