Dostupni linkovi

Vanredna vijest

BiH: Uhapšeni nakon snimka italijanske TV pušteni na slobodu


Ilustracija

Davor Jarčević i Nermin Sejdić koji su u srijedu uhapšeni u akciji SIPA-e u sarajevskom naselju Gorica zbog spornog snimka italijanskog novinara o ilegalnoj kupovini oružja, nakon saslušanja su pušteni na slobudu, potvrdio je za Klix.ba, Jarčićev advokat Omar Mehmedbašić.

Mehmedbašić je rekao da je Jarčević prilikom saslušanja u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine imao određenih zdravstvenih problema te da je morala intervenirati i hitna pomoć.

"Moj klijent ni na koji način nije povezan s terorizmom. Sa svojim kolegom se snalazio i zarađivao novac, a prilikom saslušanja je utvrđeno da se ne mogu dovesti u direktnu vezu s neovlaštenim prometom oružja i vojnom opremom", rekao je advokat Mehmedbašić.

Jarčević i Sejdić se dovode u vezu sa spornim snimkom italijanskog novinara te su uhapšeni zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo neovlašten promet oružjem i vojnom opremom.

Pretresom objekta u naselju Gorica u Sarajevu su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji će se u daljem postupku koristiti kao dokazi.

Luigi Pelazza, novinar popularne talijanske emisije Le Iene (Hijene), koja se emitira na televiziji Italia 1, uradio je intrigantnu reportažu o kupovini ilegalnog oružja u BiH.

Tri dana nakon emitiranja emisije bh. vlasti su pokrenule istragu o ilegalnoj trgovini oružjem.

XS
SM
MD
LG