Dostupni linkovi

Letonija ratifikovala Protokol o pristupanju CG NATO-u


Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u jednoglasno je ratifikovan jutros u parlamentu Letnije. To je deseta članica NATO-a koja je ratifikovala pristupni ugovor.

Za dokument je glasalo 79 prisutnih poslanika. Protiv i uzdržanih nije bilo.

Rihard Kols, u ime Spoljnopolitčkog odbora obrazložio je predlog i naglasio važnost pristupanja Crne Gore Alijansi. Ratifikaciji je prisustvovao predsjednik Skupštine Darko Pajović, koji se nakon toga sastao sa predsjednicom letonskog parlamenta, Inarom Murniece.

Pajović je izrazio zadovoljstvo brzinom ratifikacije protokola u parlamentima zemalja članica, u ćemu vidi potvrdu ispravnosti evro-atlantskog puta Crne Gore.

Protokol je prije dva dana ratifikovala Rumunija, a prethodno su to učinile Island, Slovenija, Mađarska, Slovačka, Bugarska, Albanija, Poljska i Turska.

Ambasador Mađarske u Crnoj Gori Kristijan Poša rekao je za Pobjedu prošle sedmice da će u oktobru Protokol Crne Gore sa NATO-om ratifikovati i Litvanija, Estonija, te da postoje naznake da će se to desiti i u Ujedinjenom Kraljevstvu.

On je dodao da će u toku jeseni to biti na dnevnom redu i u Luksemburgu i u Francuskoj, pri čemu je izrazio očekivanje da će i Hrvatska poslije formiranja nove vlade to učiniti veoma brzo.

XS
SM
MD
LG