Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Završen protest radnika Trepče


Demonstranti nose transparente na kojima piše „Trepča radi, narod živi“

Radnici Trepče na severu Kosova ponovo su na sat vremena blokirali magistralni put Priština-Raška, u mestu Rudare, i put kod pogona Trepčine Flotacije u Leposaviću, izražavajući na taj način nezadovoljstvo zbog namere da u proceduru Skupštine Kosova uđe Zakon o Trepči.

Kako javlja naša reporterka, Maja Fićović, nekoliko stotina radnika nosilo je zastave Srbije i Trepče, kao i transparente na kojima stoji “Zakon neće proći” i “Trepča radi, narod živi”.

Direktor sektora Energetike Trepče Dragoslav Milošević obratio se ispred mendžmenta kombinata, rekavši da je najavljeno usvajanje zakona o Trepči uvršteno u dnevni red zasedanja skupštine Kosovo izazvalo ogromnu zabrinutost strah i ogorčenje među više od 3.000 zaposlenih u Trepči u severnom delu Kosova.

Protest radnika Trepče u Rudaru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

Milošević je rekao da ne postoji prihvatljivo i primenjivo zakonsko rešenje koje u potpunosti zanemaruje vlasničku strukturu definisanu u poslovnim knjigama i u pravnoj dokumentaciji Trepče i koja osim niza akcionara jasno definiše kao većinskog vlasnika Fond za razvoj Republike Srbije i Vladu Srbije kao njenog reprezenta, predlažući da se pitanje Trepče uvrsti u dnevni red briselskih pregovora.

"Želeći da budemo konstruktivni i realni ne pretendujući kao mendžment i sindikat da rešavamo pitanje pravnog statusa, predlažemo da se pitanje Trepče ali i drugih društvenih preduzeća uokviri u okviru imovinskih pitanja hitno stavi na dnevni red pregovora u Briselu i u pregovorima i razgovorima iznađe rešenje prihvatljivo za sve relevantne strane“, poručio je Milošević.

Protest je mirno završen, a novi je najavljen za sutra, odnosno sve do ispunjenja svih zahteva radnika Trepče sa severa Kosova.

XS
SM
MD
LG