Dostupni linkovi

Završen protest radnika Trepče


Demonstranti nose transparente na kojima piše „Trepča radi, narod živi“

Radnici Trepče na severu Kosova ponovo su na sat vremena blokirali magistralni put Priština-Raška, u mestu Rudare, i put kod pogona Trepčine Flotacije u Leposaviću, izražavajući na taj način nezadovoljstvo zbog namere da u proceduru Skupštine Kosova uđe Zakon o Trepči.

Kako javlja naša reporterka, Maja Fićović, nekoliko stotina radnika nosilo je zastave Srbije i Trepče, kao i transparente na kojima stoji “Zakon neće proći” i “Trepča radi, narod živi”.

Direktor sektora Energetike Trepče Dragoslav Milošević obratio se ispred mendžmenta kombinata, rekavši da je najavljeno usvajanje zakona o Trepči uvršteno u dnevni red zasedanja skupštine Kosovo izazvalo ogromnu zabrinutost strah i ogorčenje među više od 3.000 zaposlenih u Trepči u severnom delu Kosova.

Milošević je rekao da ne postoji prihvatljivo i primenjivo zakonsko rešenje koje u potpunosti zanemaruje vlasničku strukturu definisanu u poslovnim knjigama i u pravnoj dokumentaciji Trepče i koja osim niza akcionara jasno definiše kao većinskog vlasnika Fond za razvoj Republike Srbije i Vladu Srbije kao njenog reprezenta, predlažući da se pitanje Trepče uvrsti u dnevni red briselskih pregovora.

"Želeći da budemo konstruktivni i realni ne pretendujući kao mendžment i sindikat da rešavamo pitanje pravnog statusa, predlažemo da se pitanje Trepče ali i drugih društvenih preduzeća uokviri u okviru imovinskih pitanja hitno stavi na dnevni red pregovora u Briselu i u pregovorima i razgovorima iznađe rešenje prihvatljivo za sve relevantne strane“, poručio je Milošević.

Protest je mirno završen, a novi je najavljen za sutra, odnosno sve do ispunjenja svih zahteva radnika Trepče sa severa Kosova.

XS
SM
MD
LG