Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bivšem vojnom obaveštajcu Aleksiću pritvor do 30 dana


Hapšenje Radovana Aleksića

Viši sud u Podgorici odredio je pritvor do mesec dana bivšem kontraobaveštajcu Vojske Jugoslavije Radovanu Aleksiću osumnjičenom za pokušaj ubistva policijskog inspektora u Podgorici.

Aleksić je uhapšen početkom nedelje na graničnom prelazu sa Srbijom u pokušaju da napusti Crnu Goru. On je negirao umešanost u pokušaj ubistva bivšeg šefa Odseka za borbu protiv organizovanog kriminala Predraga Šukovića 11. jula u centru Podgorici.

Tužilac je ranije naložio antropološko veštačenje kako bi se utvrdilo da li je Aleksić osoba sa fotografije koju je objavila policija neposredno posle napada, označavajući napadača na policijskog inspektora.

Veštak sudske medicine Nemanja Radojević je pravosudnim organima dostavio nalaz kojim potvrdjuje sumnju da je Aleksić čovek sa fotografije snimljene neposredno nakon napada na Šukovića, posle čega je bivšem vojnom obaveštajcu odredjen pritvor do 30 dana, pišu danas podgoričke Vijesti.

"Iz spisa predmeta, posebno iz nalaza i mišljenja veštaka sudske medicine, dr Nemanje Radojevića od 5. oktobra 2016. godine, proizlazi osnovana sumnja da je okrivljeni Aleksić Radovan počinio krivična dela", navodi se u jučerašnjem rešenju istražnog sudije Vladimira Novovića.

Aleksić je novembra 1999. godine pretučen ispred svog stana u Nikšiću i taj napad nije rasvetljen. U to vreme bio je načelnik bezbednosti Podgoričkog korpusa Vojske Jugoslavije (VJ) i dovodi se u vezu sa stvaranjem i delovanjeg nekadašnjeg "Sedmog bataljona", paravojne formacije koja je delovala u Crnoj Gori.

Policijski inspektor na koga je Aleksić navodno pucao, saopštio je policiji posle ranjavanja da je u konfliktu sa dve osobe, ali da ne želi da priča o nalogodavcima već da će sačekati da Tužilaštvo reši slučaj.

Šuković je nedavno osudjen uslovno na tri meseca zatvora, jer je sud utvrdio da je preko podgoričkog portala pretio potpredsedniku vlade Dušku Markoviću.

Marković je ranije osudio napad na policijskog inspektora i odbacio bilo kakvu povezanost sa tim slučajem.

XS
SM
MD
LG