Dostupni linkovi

Na Haitiju 23 mrtvih posle prolaska uragana Metju


Uragan Metju opustošio delove Haitija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

Uragan Metju opustošio delove Haitija

Najmanje 23 ljudi poginulo je, a troje se vode kao nestali na Haitiju posle prolaska uragana Metju, prema još nepotpunom bilansu koji su saopštile vlasti te zemlje.

"Podaci o 23 mrtvih i troje nestalih još ne uključuju podatke iz departmana Grand Ans", rekao je sinoć portparol haićanske civilne zaštite Edgar Selesten.

On je saopštio da su na kratko stupili u kontakt sa glavnim gradom tog departmana Žeremijem ali da nemaju vesti iz drugih opština.

Uragan Metju, najjači na Karibima u više od jedne decenije, poslednjih dana pogodio je Kolumbiju, Jamajku, Haiti, Dominikansku Republiku i Kubu i sada se kreće ka SAD.

Predsednik Žoslerm Priver juče je avionom američke obalske straže nadleteo teško pogodjeni jug Haitija zajedno sa američkim ambasadorom Piterom Malrinom i direktorkom za civilnu zažtitu Altom Žan-Baptist da proceni štetu koju je naneo uragan Metju.

"Situacija u gradovima koje smo nadleteli je katastrofalna", istakao je predsednik u saopštenju izdatom sinoć i naveo da je hitna pomoć potrebna gradovima Žeremi, Kaj, Por-Sali, Petit-Rivijer de Nip, Dam Mari i drugim.

Američka vojska saopštila je sinoć da šalje devet vojnih helikoptera za Haiti za operacije spasavanja posle prolaska uragana Metju, kao i da su jedan nosač aviona i dva broda upućena u oblast Kariba i da su spremni da intervenišu ako haićanska vlada to od njih zatraži.

Udari vetra i jaka kiša poplavili su oko 2.000 kuća i oštetitili deset škola, prema delimičnom bilansu koji su objavile vlasti. Bilans bi mogao da se pogorša kako stižu informacije timova za pomoć u opštine s kojima je bio prekinut kontakt više od 24 sata.

Prema prvim utiscima veliki broj je teško oštećenih kuća, a velike površine poljoprivrednog zemljišta su poplavljene.

Operacija pružanja pomoći je komplikovana zbog rušenja mosta na nacionalnom putu ka južnom delu Haitija.

XS
SM
MD
LG