Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Žene u crnom: Tražimo odgovornost za zločin u Topčideru


Ilustrativna fotografija

Nevladina organizacija "Žene u crnom" obeležila je danas u centru Beograda 12 godina od pogibije dvojice gardista ispred vojnog objekata u Topčideru, ukazavši da je Srbija i dalje zemlja u kojoj su ratni i posleratni zločini još pod velom tajne.

"Ovaj zločin pokazuje jednu strašnu istinu - da su u vojnim objektima širom Srbije skrivani ratni zločinci, a najveći od svih Ratko Mladić", rekla je predsednica "Žena u crnom" Staša Zajović.

Ona je navela da je slučaj Topčider dokaz da u Srbiji vlada princip nekažnjivosti za zločine i da se nijedna vlast od 2000. godine pa na dalje, tim problemom nije uhvatila u koštac.

"Sve dok takvi zločini budu pod velom tajni teško da će Srbija moći u neku drugačiju stvarnost", rekla je ona.

Aktivisti "Žena u crnom" su nosili transparente "Nikada nećemo zaboraviti zločin u Topčideru", "Solidarnost" i "Odgovornost".

Skup je obezbedjivala i policija i prošao je bez incidenta.

Gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović poginuli su 5. oktobra 2004. u tajnom vojnom objektu Karaš u Topčideru, gde su bili na straži. Vojna istraga tvrdila je da se radilo o ubistvu i samoubistvu dok je takozvana nezavisna državna komisija ocenila da ih je ubila treća osoba.

Pravni zastupnici porodica nastradalih gardista izjavili su ranije danas da istraga nije odmakla ni posle 12 godina i najavili da će slučaj internacionalizovati ako ne bude adekvatnog odgovora nadležnih institucija u Srbiji.

XS
SM
MD
LG