Dostupni linkovi

Rastu tenzije između Turske i Iraka


Irak pozvao na razgovor ambasadora Turske, a Turska traži razgovor sa ambasadorom Iraka
Irak pozvao na razgovor ambasadora Turske, a Turska traži razgovor sa ambasadorom Iraka

Turske vlasti pozvale su na razgovor ambasadora Iraka u Ankari u znak protesta zbog osude prisustva turske vojske kod Mosula u iračkom parlementu, dok su iračke vlasti pozvale na razgovor ambasadora Turske u Bagdadu protestujući zbog izjave turskog premijera o operaciji u Mosulu, javlja AP.

Današnji razvoj situacije odražava rastuće tenzije između dve susedne zemlje, koje se obe bore protiv takozvane Islamske države Iraka i Levanta (IDIL), ocenjuje američka agencija.

Ministarstvo spoljnih poslova Iraka pozvalo je turskog ambasadora u Bagdadu kako bi osudilo, kako navodi, "provokativne komentare" turskog premijera Binalija Jildirima o planiranoj operaciji s ciljem isterivanja militanata IDIL-a iz iračkog grada Mosula.

Jildirim je izjavio da bi ta operacija mogla da raspiri sektaške tenzije ukoliko bi region sa sunitsko-arapskom većinom u okolini Mosula bio stavljen pod kontrolu šiitske milicije posle ofanzive.

Istovremeno, u Ankari su vlasti pozvale iračkog ambasadora u Turskoj kako bi izrazile protest protiv rezolucije iračkog parlamenta kojom se osuđuje prisustvo turskih trupa u regionu Bašike, severoistočno od Mosula, gde turske snage obučavaju borce protiv IDIL-a.

XS
SM
MD
LG