Dostupni linkovi

Vanredna vijest

AI: Bogate zemlje ne pomažu u rješavanju izbjegličke krize


Prizor iz izbjegličkog kampa u blizini Horgoša, Srbija

Organizacija Amnesty International (AI) optužila je bogate zemlje da ne čine dovoljno u preuzimanju svog dijela tereta da pomognu izbjeglicama, dok su siromašnije zemlje preopterećene.

Samo deset zemalja primilo je 56 posto od 21 milion izbjeglica, koliko ih ima na svijetu, navodi se u izvještaju pod nazivom "Rješavanje globalne izbjegličke krize – od izvlačenja do podjele odgovornosti".

"Velika Britanija je primila manje od 8.000 Sirijaca od 2011. godine, dok je Jordan sa populacijom deset puta manjom od britanske i samo 1,2 posto njenog bruto društvenog proizvoda primila više od 655.000 izbjeglica iz Sirije", navodi se u izvještaju.

Isti izvor navodi da 86 posto svih izbjeglica trenutno boravi u zemljama u razvoju, prenio je AFP.

Nijedna od deset zemalja koje su primile najviše izbjeglica nije u Evropskoj uniji ili Sjevernoj Americi. Jordan je prvi na listi po broju izbjeglica sa 2,7 miliona, na drugom mjestu je Turska sa 2,5 miliona izbjeglica, a na trećem je Pakistan sa 1,6 miliona.

Generalni sekretar Amnesty Internationala Salil Shetty rekao je da je mali broj zemalja ostavljen da uradi najviše samo zato jer su u susjedstvu kriznih područja.

XS
SM
MD
LG