Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rusija potvrdila raspoređivanje sistema odbrane 'S-300' u Siriji


Ruski 'S-300' protivvazdušni odbrambeni sistem

Rusko Ministarstvo odbrane potvrdilo je u utorak da je rasporedilo protivvazdušni raketni sistem "S-300" u svojoj mornaričkoj bazi Tartus u Siriji.

"Svrha raketne baterije je obezbjeđivanje sigurnosti mornaričke baze" i ruskih pomorskih snaga koje se nalaze uz obalu Sirije.

Raketni sistem dalekog dometa zemlja vazduh može gađati avione kao i krstareće rakete, ali i presrijetati balističke rakete te su dio protivvazdušne odbrane vojnih baza i velikih industrijskih postrojenja.

Portparol Ministarstva odbarne Igor Konašenkov rekao je da će S-300 pojačati sličan vazudušni odbrambeni sistem koji se zove Moskva, a koji je izviđački raketni kuruzer u toj oblasti.

Konašenkov rekao je da je S-300 isključivo odbrambeni sistem i ne predstavlja prijetnju.

Raspoređivanje raketnog sistema dolazi u trenutku velikih tenzija između Moskve i Vašingtona oko rata u Siriji.

Američki državni sekretar John Kerry je danas rekao da "Rusija zna šta je potrebno učiniti za postizanje mira u Siriji" ali da odbija da preduzme potrebne korake.

Visoki zvaničnici SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Njemačke sastaće se u Berlinu u srijedu, 5. oktobra, radi razgovora o zaustavljanju sukoba u Siriji, najavio je danas zvaničnik njemačkog Ministarstva vanjskih poslova.

A visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Rad al Husein upozorio je Rusiju danas zbog korštenja vazdušnih udara nad sirijskih gradom Alepom, gdje, kako je rekao, napadi na civilne mete mogu predstavljati zločin protiv čovječnosti.

XS
SM
MD
LG