Dostupni linkovi

Agramunt: Srbija je ostvarila značajan napredak ka EU


Pedro Agramunt, predsednik Parlamentarne skupštine SE
Pedro Agramunt, predsednik Parlamentarne skupštine SE

Srbija je ostvarila značajan napredak na putu ka EU što potvrđuje i otvaranje poglavlja 23 i 24, koja se odnose na reforme u sektoru pravosuđa i poštovanje osnovnih i manjinskih prava i Savet Evrope je spreman da joj pomogne da ostvari strateški cilj - člasntvo u EU, poručio je danas predsednik Parlamentarne skupštine SE Pedro Agramunt.

On je na posebnoj sednici Skupštine Srbije pozvao poslanike da ohrabre vladu da traži ekspretske savete od Saveta Evrope koji mogu pomoći na tom putu.

"Zajedno možemo ostvariti i napredak brže. Zajedno možemo učiniti Evropu jačom i složnijom kada su u pitanju fundalemntalne vrednosti koje delimo kako bismo efikasno odgovorili na izazove koji su pred nama", istako je on.

Agramunt je odao priznanje premijeru Aleksandru Vučiću na posvećenosti u unapređenju odnosa Srbije i Albanije i intenziviranje saradnje između dve zemlje, što predstavlja, kako je rekao, značajan podsticaj za regionalnu saradnju u jugoistočnoj Evropi.

Takođe, pozdravio je i saradnju parlamenata Srbije i Albanije.

"Učešće premijera Vučića na komemoraciji u Srebrenici prošle godine je takođe vrlo snažna poruka u prilog pomirenju. Potrebno je mnogo hrabrosti za suočavanje sa prošlošću i takve simbolične gestove trebalo bi dodatno svi da ohrabruju", istakao je predsednik PS SE.

Kako je istakao, napori koji se ulažu u pomirenje trebalo bi da budu primer svim državama članicama SE koje nažalost još uvek razdiru sukobi.

Ocenio je i da su pregovori Beograda i Prištine dobar primer koji pokazuje da je uz viziju i liderstvo dijalog moguć, čak i onda kada postoji duboka neslaganje i jake emocije.

Oni su, kako je naveo, značajni za građane i predstavljaju snažan podsticaj za pomirenje i značajan faktor za stabilnost regiona u celini.

"Lekcija koju moramo naučiti iz istorije Evrope je da pomirenje nema aletrantivu, rat i nasilje nikada ne donose rešenje samo razaranja i ljudsku patnju. Evropa mora biti kontinet mira, a ne bojište ili poprište sukoba", poručio je on.

Podsetio je da su zajednički interesi vladavina prava, demokratija, zaštita ljudskih prava.

Predsednik PS SE Pedro Agramunt i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković su po završetku njegovog obraćanja u holu skupštine podigli transparent "Bez mrznje - Bez straha" čime se parlament Srbije priključio kampanji SE u borbu protiv terozima.

XS
SM
MD
LG