Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Novi pregovori o Siriji u srijedu u Berlinu


Alepo, ilustracija

Visoki zvaničnici SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Njemačke sastaće se u Berlinu u srijedu, 5. oktobra, radi razgovora o zaustavljanju sukoba u Siriji, rekao je danas zvaničnik njemačkog Ministarstva vanjskih poslova.

U teškoj situaciji cilj sastanka je da se pronađe način za smanjenje nasilja u Siriji i da se sve strane vrate u politički proces, navodi list "Tagesspiegel" citirajući izvor blizak ministarstvu vanjskih poslova.

SAD su u ponedjeljak prekinule razgovore sa Rusijom o primjeni sporazuma o prekidu vatre u Siriji, optuživši Moksvu da ne ispunjava svoje obaveze iz dogovora od 9. septembra za zaustavljanje sukoba i omogućavanje isporuke humantirane pomoći opkoljenim oblastima.

Američki državni sekretar John Kerry rekao je danas da je odluka Rusije da u Siriji podrži predsjednika Bašara al Asada bila "pogrešna i neodgovorna" i da se moraju nastaviti napori za okonačnje rata uprkos odluci o prekidu pregovora.

Kerry je rekao da je Rusija "zatvorila oči" pred Asadovom upotrebom hlora i burad-bombi i sugerisao da je to znak vođenja politike spaljene zemlje umjesto diplomatije.

"Želim da naglasim da mi nećemo ostaviti sirijski narod na cjedilu i nećemo odustati od zalaganja za mir", rekao je Kerry u govoru u Briselu.

On je naveo da će se SAD zalagati za "smislen i održiv prekid vatre, koji je moguće primijeniti širom zemlje" i da to obuhvata prizemljavanje sirijskih i ruskih borbenih aviona u određenim područjima.

Istovremeno je saopšteno da će turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u telefonskim razgovorima sa predsjednikom SAD Barackom Obamom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom vjerovatno predložiti plan za oživljavanje prekida vatre u Siriji.

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Rad al Husein upozorio je Rusiju danas zbog korštenja vazdušnih udara nad sirijskih gradom Alepom, gdje, kako je rekao, napadi na civilne mete mogu predstavljati zločin protiv čovječnosti.


XS
SM
MD
LG