Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vijeće ministara BiH prihvatilo Dodikov prijedlog o ruskom dugu


Ilustracija

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Ruske Federacije o regulisanju obaveza bivše SSSR po obračunima u vezi sa prometom roba između bivšeg SSSR-a i bivše SFRJ, koji prate pozitivna mišljenja svih institucija u BiH, uključujući i entitetske vlade.

Prema Osnovama, klirinški dug Ruske Federacije prema Bosni i Hercegovini iznosi 125.157.834,38 američkih dolara. Od ovog iznosa Federacija BiH bi dobila 72.591.543,94 američkih dolara ili 58 posto, Republika Srpska 36.295.771,97 američkih dolara ili 29 posto, institucije BiH 12.515.783,44 američkih dolara ili 10 posto, a Brčko Distrikt 3.754.735,03 američkih dolara ili tri posto.

Predloženi omjer odgovara zakonskom rješenju o raspodjeli, namjeni i korištenju finansijskih sredstava dobivenih na osnovu Aneksa "C" unutar BiH.

Ministarstvo finansija i trezora dostavit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar finansija i trezora.

Prijedlog o ovakvoj raspodjeli klirinškog duga prvi je iznio predsjednik RS-a Milorad Dodik i entitetska vlada. Prijedlog je kasnije prihvatila i Vlada FBiH.

Ovaj prijedlog ranije je bio neprihvatljiv za Vladu FBiH koja je tražila da se klirinški dug kompenzira za dug BiH prema Rusiji za plin. U međuvremenu, dug za plin plaćaju samo građani FBiH.

XS
SM
MD
LG