Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hojt Ji razgovarao sa Đukanovićem i dijelom opozicije


Hoyt Brian Yee

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropske i evroazijske poslove Brajan Hojt Ji (Hoyt Brian Yee) sastao se u ponedjeljak sa premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem, potpredsjednikom Vlade Duškom Markovićem, predsjednikom Skupštine Darkom Pajovićem te čelnicima Socijaldemokratske partije (SDP), koalicije “Ključ” i jedne manjinske stranke, saznaju “Vijesti”.

Kako je “Vijestima” kazao sagovornik upućen u detalje sastanka, američki zvaničnik je sa čelnicima opozicionih partija razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji i parlamentarnim izborima.

Kako se navodi, u razgovoru Hojt Jia sa Đukanovićem i Markovićem, između ostalog, sagovornicu su se saglasili da je jako važno da predstojeći parlamentarni izbori “budu sprovedeni na fer i demokratski način”.

"Marković je istakao da postoje svi uslovi za njihovo nesmetano održavanje, kao i da različitim kontrolama kroz rad Vlade izbornog povjerenja nijesu utvrđene zloupotrebe državnih sredstava koje bi mogle dovesti u pitanje legitimnost izbora", saopšteno je iz Markovićevog kabinetanakon sastanka.

Hojt Ji se sastao i sa predsjednikom parlamenta Darkom Pajovićem, rekao da je uvjeren da je korpus snaga u Crnoj Gori koje se zalažu za ulazak Crne Gore u NATO u velikoj većini.

Hojt Ji je u junu pohvalio saradnju opozicionih stranaka sa predstavnicima vlasti kroz formiranje vlade izbornog povjerenja, navodeći da "Crna Gora daje dobar primjer za snažniju pluralističku demokratiju u zemlji".

On je tada naveo da je to "dobar primjer za region, s obzirom da se druge zemlje na zapadnom Balkanu suočavaju sa sličnim problemima kada je riječ o pronalaženju zajedničkog jezika opozicije i vladajućih stranaka".

XS
SM
MD
LG