Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Trojici Britanaca Nobelova nagrada za fiziku


David Thouless, Duncan Haldane i Michael Kosterlitz

Trojica britanskih fizičara David Thouless, Duncan Haldane i Michael Kosterlitz (Dejvid Tuls, Dankan Haldejn i Majkl Kosterlic) izabrani su za ovogodišnje dobitnike Nobelove nagrade za fiziku, za rad o neobičnim stanjima materije, saopštila je Švedska kraljevska akademija nauka u Stokholmu.

Priznanje su dobili za teoretski rad na "topološkim faznim tranzicijama i topološkim fazama materije".

Thouless, Haldane i Kosterlitz podijeliće novčanu nagradu od osam miliona švedskih kruna (718.000 funti).

"Ovogodišnji laureati otvorili su vrata nepoznatog svijeta u kojem materija može da ima neobična stanja. Iskorisitli su matematičke metode za proučavanje neobičnih faza ili stanja materije, poput superprovodnika, superfluida ili tankih magnetskih slojeva", navodi se u saopštenju.

U tekstu se dodaje da ovo istraživanje može imati primjenu u budućnosti u nauci o materijalima i elektronici.

Thouless je rođen 1934. godine u Bersdenu. Doktorirao je na Univerzitetu Kornel u SAD 1958. godine, a danas je počasni profesor na Univerzitetu u Vašingtonu.

Haldane je rođen 1951. godine u Londonu. Doktorirao je na Univerzitetu Kembridž 1978. godine, a danas je profesor fizike na Univerzitetu Prinston u Americi.

Kosterlitz je rođen 1942. godine u Aberdinu. Doktorirao je na Univerzitetu Oksford, a danas predaje fiziku na Univerzitetu Braun u SAD.

XS
SM
MD
LG