Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nemačka u Austriju vratila 12.670 izbeglica


U proseku Nemačka Austriji vrati 34 lica dnevno

Austrija nije suočena samo sa dolaskom izbeglica preko svojih južnih granica, već i iz Nemačke, koja vraća autobusima sve migrante koji ne zatraže azil.

U proseku Nemačka Austriji vrati 34 lica dnevno, i tako je u avgustu iz te zemlje u "Alpsku republiku" vraćeno 1.060 lica.

Od početka godine broj izbeglica koej su nemački policajci na granici vratili austrijskim kolegama dostigao je 12.760.

To je, kako konstatuje austrijska štampa, visoka brojka imajući u vidu da je tokom prošle godine Nemačka u susedne države vratila oko 9.000 izbeglica.

Vraćanja nisu proterivanja i od te mere su pogođena ona lica koja u Nemačkoj ne mogu da dokažu identitet dokumentima, kao i da nemaju nameru da zatraže azil u toj zemlji, jer žele da putuju dalje.

Od kada je Švedska, početkom ove godine, zaustavila prijem izbeglica, a i zatvorena je balkanska ruta, broj vraćanja sa nemačke granice opao, ali i dalje se nalazi na visokom nivou.

Tako je u avgustu više od 2.000 osoba pokušalo ilegalno da uđe iz Austrije u Nemačku.

Nemačke vlasti, takva lica, vraćaju autobusima u Austriju, a više od polovine ostaje u austrijskoj pokrajini Gornja Austrija.

Ukoliko oni ne podnesu zahtev za azil u Austriji pokreće se postupak zbog kršenja zakona o strancima. Nakon izvesnog vremena biva im naloženo da napuste zemlju.

Međutim, problem austrijskih vlasti je šta učiniti ako se izbeglice ogluše o taj zahtev.

Kada bivaju "uhvaćeni" protiv njih se samo podnosi prijava, i samo mali broj može biti pritvoren pred proterivanje.

Od januara do avgusta je Austrija uspela da iz zemlje protera 6.943 osoba, od toga 2.811 primenom mere prisilnog proterivanja i 4.132 je dobrovoljno napustilo zemlju, što Ministarstvo unutrašnjih poslova "nagrađuje" premijom od 500 evra.

Pošto je Savezna služba za strance i azil u tekućoj godini stavila fokus na povratak migranata, i očekuje se povećan broj vraćanja Ministarstvo unutrašnjih poslova traži dodatno osoblje u policiji, koje bi pratilo proterana lica.

Naime, po izbeglici policija, na primer za čarter let za proterivanje u Italiju, ako se tražilac azila najpre registrovao tamo, mora da stavi na raspolaganje dva službenika.

Za proterivanje linijskim letom u Indiju ili Pakistan potrebno je čak tri policajca.

XS
SM
MD
LG