Dostupni linkovi

Vanredna vijest

UNHCR i Amnesti: Teret izbegličke krize nepravedno podeljen


Izbeglička deca na Kiosu u Grčkoj

Teret izbegličke krize je nepravedno podeljen, jer većini izbeglica utočište pruža samo 10 zemalja, upozorile su humanitarne organizacije i pozvale bogatije zemlje da pojačaju odgovor na krizu primajući više izbeglica.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel (AI)ocenila je u izveštaju, koji je danas objavljen, da nejednaka podela izbeglica pogoršava krizu jer je najveći broj zemalja-domaćina siromašan i nije u mogućnosti da im obezbedi adekvatnu pomoć.

Mnoge izbeglice zbog toga, upozorava AI, kreću u "opasna putovanja" ka Evropi i Australiji.

"Deca ne dobijaju obrazovanje, ljudi ne dobijaju dovoljno adekvatne hrane", istakao je direktor AI za globalna pitanja Odri Gogren u intervjuu putem telefona za Rojters navodeći da je trenutna situacija "nepravedna i neodrživa".

AI je pozvao razvijene zemlje da prime više izbeglica u skladu sa njihovom mogućnošću da preuzmu deo tereta.

"Problem nije svetski broj izbeglica, već što veliki broj najbogatijih zemalja na svetu prima najmanji broj njih i radi najmanje", smatra generalni sekretar AI Salili Šeti u saopštenju.

Ukoliko bi, kako ocenjuje, svaka od najbogatijih zemalja na svetu primala izbeglice u skladu sa svojom veličinom, bogatstvom i stopom nezaposlenosti, pronalazak utočišta za više izbeglica na svetu bio bi eminentno rešiv izazov.

"Odgovornost zaštite izbeglica je veoma nejednako preraspodeljena", ocenio je portparol visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) Vilijam Spindler u ponedeljak u saopštenju za Tompson Rojters fondaciju.

UNHCR navodi da su sukobi u Siriji, Avganistanu, Burundiju i Južnom Sudanu povećali ukupan broj izbeglica na rekordnih 21,3 miliona u 2016. godini.

Kako navodi, 58 odsto izbeglica, koje je priznao UNHCR, pronašlo je utočište u jednoj od 10 susednih zemalja: Jordanu, Libanu, Turskoj, Pakistanu, Iranu, Čadu, Etiopiji, Keniji, Ugandi i Demokratskoj Republici Kongo.

XS
SM
MD
LG