Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Petina dece zemalja u razvoju živi u ekstremnom siromaštvu


U 2013. godini je 19,5 odsto dece živelo u domaćinstvima u zemljama u razvoju sa prihodima od 1,90 dolara dnevno

Skoro petina dece u zemljama u razvoju širom sveta živi u ekstremnom siromaštvu, odnosno ukupno 385 miliona njih, pokazuje najnoviji izveštaj Grupacije Svetske banke i Unicefa.

U 2013. godini je 19,5 odsto dece živelo u domaćinstvima u zemljama u razvoju sa prihodima od 1,90 dolara dnevno ili manje, u poređenju sa samo 9,2 odsto odraslih, navodi se u izveštaju pod nazivom "Okončanje ekstremnog siromaštva: fokus na deci" (Ending Extreme Poverty: A Focus on Children), koji je objavljen u ponedeljak.

Najveći broj dece živi u esktremnom siromaštvu u podsaharskoj Africi, odnosno više od 50 odsto njih, dok 36 odsto njih živi u južnoj Aziji, a 30 odsto u Indiji, prenosi AP.

Grupacija Svetske banke i Unicef su pozvali vlade da se usredsrede na decu u svojim nacionalnim planovima o smanjenju siromaštva, kao i da ojačaju programe koji pomažu deci i daju prednost ulaganjima u programe, od kojih korist imaju najsiromašnija deca.

"Ne samo da je verovatnije da deca žive u ekstremnom siromaštvu, efekti siromaštva najviše štete deci", naveo je u saopštenju izvršni direktor Unicefa Entoni Lejk ističući da su deca u najtežem položaju jer ono što im je uskraćeno utiče na razvoj njihovih tela i umova.

Svetska procena o deci, koja žive u ekstremnom siromaštvu, zasnovana je na podacima iz 89 zemalja, koje predstavljaju 83 odsto svetske populacije zemalja u razvoju.

XS
SM
MD
LG