Dostupni linkovi

Vanredna vijest

HDZ i Most ulaze u najtežu fazu pregovora o vladi


Ideja je da ove sedmice dogovorimo sve ono što je najbitnije s Mostom: Andrej Plenković

Predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković izjavio je jutros da će se u nastavku pregovara s Mostom o formiranju Vlade razgovarati o podeli resora i izrazio očekivanje da će do 14. oktobra, kada je konstitutivna sednica parlamenta, sve biti dogovoreno.

"Danas tokom popodneva nastavljamo pregovore s Mostom. Ideja je da ove sedmice dogovorimo sve ono što je najbitnije s Mostom, kako smo i krenuli", rekao je Plenković novinarima po dolasku u stranačku centralu u Zagrebu.

Povodom ocena medija da je novi krug pregovora svojevrsni "Dan D" posle koga će se znati hoće li HDZ i Most formirati vladu, Plenković je rekao da "sve ide normalno" i da nema potrebe da se podižu tenzije.

"Što se mene tiče, rokovi su jasni - 14. oktobra je prva sednica idućeg saziva Sabora i do tada ćemo sve dogovoriti", rekao je Plenković koji je odbacio tvrdnje da se nalazi u vremenskom škripcu.

On je rekao da je moguće da na iduće konsultacije kod predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, 10. oktobra, donese potrebnih 76 potpisa podrške kako bi dobio status mandatara.

U javnosti se ocenjuje da će ovaj krug pregovora HDZ i Mosta biti najteži, budući da će se razgovarati o podeli funkcija. Iako je početak pregovora pratila dobra atmosfera izmedju potencijalnih partnera, u medjuvremenu su se otvorili ozbiljni problemi kada je reč o raspodeli resora.

Prema pisanju Večernjeg lista, današnji nastavak pregovora u HDZ smatraju ključnim sastankom posle koga bi trebalo da bude jasnije ide li se u smeru formiranja zajedničke vlade ili će se tražiti druge mogućnosti.

Kao neke od mogućih opcija pominju se manjinska vlada HDZ, ali i saradnja te stranke sa Hrvatskom narodnom strankom i Hrvatskom seljačkog strankom, koje su na vanrednim parlamentarnim izborima nastupile na listi leve koalicije.

Most bi navodno već danas trebalo da se izjasni o ponudi HDZ da dobije pet ministarstava i mesto potpredsednika Vlade, što je manje nego u dosadašnjoj vladi u kojoj Most ima šest ministara i potpredsednika. Uz to, obe stranke žele mesto predsednika Sabora.

Na prevremenim parlamentarnim izborima 11. septembra, HDZ i partneri osvojili su 61 mandat u Saboru, a Most 13 s tim da računa i na jednog poslanika Živog zida, koji je napustio tu stranku. HDZ u sastavljanju vlade računa i na podršku osmoro poslanika nacionalnih manjina, medju njima i tri srpska.

Za sastavljanje vlade treba podrška najmanje 76 od ukupno 151 poslanika u parlamentu. Prema Ustavu, predsednica dodeljuje mandat za sastavljanje Vlade osobi koja na temelju raspodele poslaničkih mesta i obavljenih konsultacija uživa poverenje većine poslanika.

XS
SM
MD
LG