Dostupni linkovi

Hodžaj: Recipročne mere ako Srbija nastavi da hapsi građane Kosova


Neprihvatljivo hapšenje regionalnog direktora Policije Kosova Južne Mitrovice: Enver Hodžaj
Neprihvatljivo hapšenje regionalnog direktora Policije Kosova Južne Mitrovice: Enver Hodžaj

Vlada Kosova će se u budućnosti ponašati isto kao i Srbija, ukoliko Beograd nastavi da hapsi visoke zvaničnike države Kosovo, upozorio je u izjavi za Rdio Slobodna Evropa ministar spoljnih poslova Kosova, Enver Hodžaj.

On je hapšenje regionalnog direktora Policije Kosova Južne Mitrovice, Nehata Tačija, ocenio kao „neprihvatljiv čin“, te je istovremeno naglasio da se vrše dodatni napori za njegovo oslobađanje.

Tačiju je određen pritvor do 30 dana nakon što je uhapšen u četvrtak na graničnom prelazu Končuljna osnovu raspisane poternice po naredbi Višeg suda u Nišu zbog krivično dela terorizma.

„Ovo se treba shvatiti iz šireg aspekta: Srbija nastavlja sa provokacijama u odnosima sa Kosovom i regionom – od dešavanja u Republici Srpskoj i tamošnjim referendumom, do sve češćih i višedimenzionalnih uplitanja bilo na Kosovu, bilo u drugim zemljama regiona. Ovo je neprihvatljivo“, kazao je kosovski ministar Hodžaj.

Kosovske vlasti poručile su da će se pitanje hapšenja Nehata Tačija pokrenuti i tokom dijaloga u Briselu. Evropska unija se nije oglasila o ovome.

Hodžaj je kazao da je Vlada Kosova zatražila od međunarodnih faktora da izvrši pritisak nad Beogradom.

XS
SM
MD
LG