Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bez dogovora Beograda i Prištine zbog spora oko imovine


Pošta i Telekom na Kosovu

Delegacije Beograda i Prištine nisu postigle dogovor o telekomunikacijama jer srpska strana nije prihvatila da imovina srpskog sistema telekomunikacija bude "predstavljena kao svojina Pošte i Telekoma Kosova" i Srbima bude uskraćen pristup internetu u Mitrovici, izjavio je direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Djurić po završetku pregovora u Briselu.

Djurić je novinarima rekao da je to bilo neprivatljivo i ucena za srpsku stranu i zato je odbačen pokušaj delegacije Prištine da se "stvore telekomunikacione enklave za Srbe".

"Mi nismo dozvolili da naše kompanije i naš narod na Kosovu i Metohiji budu stavljeni u neku vrstu telekomunikacione enklave i naš narod ne bi imao pokrivenost kao sada i naša deca na univerzitetu u Mitrovici ne bi imala pristup internetu i da se koriste telefoni kao svud drugde", rekao je Djurić.

On je kazao da su petodnevni pregovori o telekomunikacijama bili možda jedni od najtežih za pet godina dijaloga.

"Nismo dozvolili da se napravi presedan kad je reč o imovini da se smatra da se imovina koja se prenosi na novu kompaniju, na ćerku kompaniju Telekoma Srbije, prenosi dakle, kako to Priština zahtevala, na Telekom i Poštu Kosova, iako znamo da su objekti gradjeni velikim delom čak posle 2004. godine", objasnio je šef srpske delegacije.

Šefica prištinske delegacije Edita Tahiri izjavila je dadogovora s Beogradom oko telekomunikacija nije bilo zato što prištinska strana ne prihvata da nova kompanija ima imovinu koja, po njenom tumačenju, pripada Telekomu Kosova.

Tahiri je rekla da su "sva očekivanja" bila da će se ove nedelje završiti pregovori o telekomunikacijama i krenuti njihova primene, što po njenim rečima znači da Srbija pošalje pismo Medjunarodnoj telekomunikacionoj organizaciji (ITO) u kojem će reći da Kosovo može dobiti svoj pozivni broj.

"S druge strane je obaveza bila da mi možemo izdati dozvolu za ograničeni cilj i privremeno razdoblje za novu kompaniju koja bi bila registrovana na Kosovu", rekla je Tahiri.

"Mi nismo spremni da idemo dalje od sporazuma koji kaže da je antensko pokrivanje privremeno, a traženo je i da imovina Telekoma Kosova bude u vlasništvu te nove kompanije", kazala je Tahiri.

Ona je rekla da je prištinska delegacija to odbijla jer je reč o imovini Telekoma Kosova koja ne može biti data drugoj kompaniji.

Ona je izrazila nadu da će biti ostvaren napredak. "Bitno da se poštuje dogovoreno i ako srpska strana bude spremna da se drži sporazuma, možemo imati rezultat", rekla je Tahiri.

XS
SM
MD
LG