Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Lavrov: Dokažite da smo gađali civile u Siriji


Sergey Lavrov

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov najavio je da će razgovarati američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem kako bi razmotrili razdvajanje umerene opozicije u Siriji od "Nusra fronta".

Rusija shvata da SAD od početka nisu želele da odvoje teroriste Al Nusra fronta od umerene opozicije, rekao je ruski ministar za “Bi-Bi-Si”.

Lavrov je rekao da je prekid vatre koji je ugovoren između Rusije i SAD još na snazi. On je, takođe, napomenuo da Moskva ne koristi zabranjena oružja i zatražio dokaze od onih koji optužuju Rusiju da je gađala civilne mete.

Pre nego što se Moskva optuži za vazdušne napade na civilna naselja u Siriji, trebalo bi da se daju "ubedljivi dokazi", smatra Lavrov.

On je istakao da optužbe na račun Rusije za granatiranje humanitarnog konvoja u Alepu nisu potvrđene dokazima i dodao da Moskva čeka rezultate istrage UN.

"Ukoliko postoje jasni dokazi da je to učinila ruska vojska, želeo bih da vidim te dokaze", izjavio je Lavrov.

On je dodao da će Rusija pratiti kako se odvija istraga UN o granatiranju konvoja.

Lavrov je, takođe, ocenio da izjave SAD o mogućim terorističkim napadima u Rusiji zbog akcija u Siriji predstavljaju neprihvatljivu pretnju.

"Ovo je neprihvatljiva pretnja. Moguće je da je to signal za početak za one koji žele to da urade", smatra Lavrov.

Ranije je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi izjavio da će u slučaju nastavka rata u Siriji teroristi nanositi udare po ruskim interesima i gradovim, a Rusija će nastaviti da "šalje kući svoje vojnike u vrećama" i "gubi resurse, a možda i avione".

Moskva ne isključuje mogućnost da su Sjedinjene Americke Države nameravale da iskoriste teroriste kao deo takozvanog "plana B" u borbi protiv sirijskog predsednika Bašara el Asada, izjavio je Lavrov.

XS
SM
MD
LG