Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Turska: Zatvoreno još 12 TV stanica


Turski mediji

Turske vlsti su naredile zatvaranje još 12 televizijskih stanica zbog "pretnji po nacionalnu bezbednost", prenela je danas turska državna novinska agencija, čime je pojačana zabrinutost da vlada koristi ovlašćenja vanredne situacije zbog propalog puča kako bi pridobila opozicione glasove.

Turska je proglasila vanredno stanje nakon neuspelog puča 15. jula, nakon čega je usledilo hapšenje više hiljada ljudi zbog povezanosti za muslimanskim sveštenikom Fatulahom Gulenom koji se tereti za organizovanje puča.

Desetine novinske kuća ,koje su osumnjičene za povezanost sa Gulenom, su zatvorene a više desetina novinara i saradnika su uhapšeni, prenosi AP.

Turska vlada je kasnije proširila obračun sa prokurdskim novinskim kućama zbog navodnih veza sa militanatima a u četvrtak, agencija Anadolija izvestila je da je naređeno zatvaranje još 12 televizijskih stanica zbog navodnih veza s terorističkim organizacijama ili grupama koje prete nacionalnoj bezbednosti.

Istovremeno, turske vlasti otpustile su 1.500 zatvorskih čuvara i drugih članova zatvorskog osoblja zbog povezanosti sa sveštenikom u izgnanstvu u SAD-u koji se tereti za organizovanje neuspelog puča, saopštio je ministar pravde Bekir Bozdag.

Govoreći na skupu u Ankari, Bozdag je reako da su radnici privremeno otpušteni kako bi individualno izdvojili osobe koje su povezane sa sveštenikom Fetulahom Gulenom, a ukoliko se dokaže povezanost, zaposleni će biti trajno otpušteni, prenosi Rojters.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG