Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pentagon: Ubijeno 18 'čelnika' IDIL-a u Iraku


Borbe kod Mosula

U zračnim udarima Sjedinjenih Država i njihovih saveznika ubijeno je 18 "čelnika" militantne Islamske države u proteklih 30 dana, od kojih 13 u Mosulu, de facto prijestolnici te radikalne grupe u Iraku, saopćio je u četvrtak američki vojni portparol.

U ovoj je sedmici Pentagon objavio da će Sjedinjene Države poslati šestotinjak novih vojnika u Irak kako bi pomogli iračkim trupama u borbi za preotimanje Mosula od militanata Islamske države, koji kontroliraju dijelove Iraka i Sirije.

Pukovnik John Dorrian, portparol američkih snaga u Iraku i Siriji, izjavio je na brifingu u Pentagonu da su mnogi od napadnutih militanata bili vojni zapovjednici, propagandisti i oni koji dovode strane regrute na teritorije koje kontrolira Islamska država, koja ima simpatizere širom svijeta.

Dorrian je kazao da je između 3.000 i 4.500 boraca militantn eIslamske države ostalo u Mosulu, i dok novi borci nisu u stanju da uđu u grad u velikim konvojima, oni još nastavljaju da se kreću u manjim formacijama.

Sjedinjene Države imaju 4.565 vojnika u Iraku u okviru koalicije pod američkim vodstvom koja pruža široku zračnu podršku, obuku i savjete iračkoj vojsci, koja se bila raspala u 2014, suočena s teritorijalnim napredovanjem militantne Islamske države i njenom munjevitom ofanzivom prema prijestolnici Bagdadu, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG