Dostupni linkovi

Senat oborio Obamin veto prema Saudijskoj Arabiji


Barak Obama
Barak Obama

Senat SAD je velikom većinom, 97 prema jedan, oborio veto predsednika Baraka Obame na donošenje zakona prema kome bi rodbina poginulih u napadu na Svetski trgovinski centar 11. septembra 2000. godine mogla da tuži Saudijsku Arabiju.

Obama je u obrazloženju svoje odluke da stavi veto rekao da bi u protivnom američke kompanije, vojska i zvaničnici bili izloženi tužbama i da bi to poremetilo odnose sa saveznicima.

Direktor CIA Džon Brenan rekao je da će ako se zakonom dozvole tužbe protiv Saudijske Arabije to biti loše za nacionalnu bezbednost SAD.

"Najteže posledice bi pale na zvaničnike SAD koji svuda po svetu vredno rade u korist naše zemlje. Princip imuniteta koji štiti naše zvaničnike ima koren u reciprocitetu", rekao je Brenan.

Saudijska Arabija je nedavno zapretila da će slučaju donošenja zakona povući 750 milijardi dolara kapitala koliko drži u SAD, srušiti vrednost dolara i osakatiti njenu ekonomiju.

Saudijski ministar spoljnih poslova Adel al-Džubeir je prošlog meseca zapretio Vašingtonu da će njegova zemlja povući sav kapital iz SAD pre nego što ga one eventualno zamrznu, što je zakonski moguće ako njegove vlasnike povežu sa terorizmom.

XS
SM
MD
LG