Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dodik: Pravosuđe pod uticajem politike


Milorad Dodik

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Palama da odluka o privremenoj suspenziji glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića govori o tome koliko su pravosuđe i tužilaštvo podložni raznim političkim uticajima, pre svih, Stranke demokratske akcije (SDA).

Dodik je naglasio da SDA, uticajem na pravosuđe, pokušava da sve modelira u skladu sa svojim željama.

"Sada stranci naravno ćute, sad im i nije stalo do pravosuđa kada se u njega uplete politika, ali u svakom slučaju to je njihova stvar", rekao je Dodik novinarima komentarišući odluku Prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) BiH da se Salihović od sutra privremeno suspenduje sa dužnosti glavnog tužioca do okončanja disciplinskog postupka zbog pritužbi o povredi njegovih dužnosti.

Navodeći da je dobio poziv Tužilaštva BiH za saslušanje zbog održavanja referenduma o Danu Republike, Dodik je potvrdio da ostaje pri stavu da će se odazvati ovom pozivu u bilo kojoj pravosudnoj instituciji u RS, ali ne i u Sarajevu.

On je naglasio da je formalno već pripremljena apelacija Ustavnom sudu BiH u vezi sa ocenom ustavnosti svih zakona i opštih pravnih akata koji su usvojeni u Parlamentu Federacije BiH, jer Klub Srba u Domu naroda ove institucije nije konstituisan u skladu sa Ustavom posle izbora 2014. godine.

XS
SM
MD
LG