Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EU: Još 600 miliona evra Turskoj za izbeglice


Izbeglice u Turskoj

Izbeglička kriza u Evropi nije prevaziđena, ali je Evropska unija mnogo bolje spremna za mogući novi migrantski talas posebno ka Italiji, izjavio je danas evropski komesar nadležan za politiku imigracije Dimitris Avramopulos.

Evropska komisija je danas odobrila još 600 miliona evra za zbrinjavanje sirijskih izbeglica u Turskoj.

Avramopulos je rekao da je od ključne važnosti sprovođenje sporazuma EU-Turska o zaustavljanju nekontrolisanog priliva ilegalnih migranata, podvukavši da u tome ima napretka.

On je posebno insistirao na nužnosti da članice EU sprovedu dogovor o preraspodeli izbeglica iz Grčke i Italije, a rekao je i da prve rezultate daje i sporazum o vraćanju nelegalno pristiglih migranata iz Grčke u Tursku.

Evropska komisija je u saopštenju o dodeli dodatnih 600 miliona evra za izbeglice u Turskoj podvukla da je pre svega reč o sredstvima za zdravstvo i obrazovanje.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han rekao je da će time biti pružena pomoć za pola miliona dece među sirijskim izbeglicama, kao i za poboljšanje zdravstvene situacije imigranata u Turskoj.

EU je u sklopu sporazuma s Turskom odlučila da ukupno tri milijarde evra ove i iduće godine obezbedi za sirijske izbeglice, pod uslovom da turske vlasti potpuno spreče neometani odlazak ilegalnih migranata u Grčku i dalje u Uniju.

Han je dodao da će EU raditi na tome da se s Ankarom i posredničkim UN i drugim organizacijama idućih meseci sklope novi sporazumi o pomoći za obrazovanje, zdravstvo, opštinsku infrastrukturu i socijalnu i ekonomsku pomoć izbeglicama u Turskoj.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je prošle nedelje izjavila da će EU i s Egiptom i drugim afričkim zemljama sklopiti sporazum o suzbijanju ilegalne imigracije kao s Turskom, dok je policijska agencija Unije, Europol, objavila da su Turci glavni krijumčari ilegalnih imigranata u Evropu.

Europol je takođe obelodanio da je godišnja zarada krijumčara migranata samo prošle godine bila između pet i šest milijardi dolara.

Policijska agencija EU je navela da su, posle zatvaranja zapadnobalkanske rute za migrante, organizovane mreže kriminala pokazale izuzetnu veštinu u prilagođavanju i "uz znatno veće cene usluga", otvorile nove puteve sa severa Afrike, upozorivši da brine i to što krijumčarenje migranata preko Bugarske raste.

XS
SM
MD
LG