Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Saudijska Arabija spremna na kompromis s Iranom o nafti


Saudijska Arabija izrazila je spremnost na kompromis s najvećim regionalnim rivalom Iranom oko nafte, što bi omogućilo dogovor o ograničenju proizvodnje nafte, mada ne na današnjem sastanku OPEK-a u Alžiru, već u novembru.

Saudijski ministar energije Halid Al-Falih iskazao je fleksibilnost prema Teheranu, navodeći da bi Iranu, Libiji i Nigeriji trebalo omogućiti da "proizvode na maksimalnim nivoima koji imaju smisla", preneo je Blumberg.

Dogovor oko ograničenja nivoa proizvodnje nafte kako bi se podigle cene, dosad je sprečavao rivalitet Teherana i Rijada. Saudijci su odbijali da ograniče proizvodnju dok to ne učini i Iran koji posle ukidanja međunarodnih sankcija prošle godine povećava proizvodnju da bi povratio udeo na svetskom tržištu.

Posle najave u avgustu da bi na današnjem sastanku u Alžiru kartel prozvođača nafte mogao da dođe do dogovora, cene su bile u porastu, ali je pad usledio kada je postalo jasno da u Alžiru neće biti sporazuma.

Al-Falih je, međutim, rekao da se "jaz između članica OPEK-a smanjuje u smislu nivoa na kojima će se zamrznuti proizvodnja".

"Mišljenja se veoma, veoma približavaju", rekao ej Al-Falih posle dugog dana sastanka u kojima je Rusija posredovala između Rijada i Teherana.

Iran i Saudijska Arabija se ipak i dalje suočavaju s preprekama pošto obe države treba da pristanu na nove ciljeve u proizvodnji, naveo je Blumberg, dodajući da dve zemlje imaju dva meseca da prevaziđu razlike oko ograničenja proizvodnje koji bi sprečio preplavljenost tržišta nafte.

Trenutno se spor vodi oko razlike od 600.000 barela dnevno koliko ukupno proizvodi Ekvador. Saudijska Arabije proizvodi 10,5 miliona barela dnevno, a Iran oko 3,6 miliona barela, dok mu je cilj 4,2 miliona barela.

Saudijska Arabija je tražila prošle nedelje da se Iran zaustavi na 3,6 miliona barela dnevno kako bi bio postignut dogovor o zamrzavanju proizvodnje. Al-Falih je priznao da je proizvodnja u Iranu dosad bila pod ograničenjima, ali i rekao da ne bi trebalo da prevaziđe "nivoe koji su nedavno dostignuti".

Cene nafte, posle padova prethodnih dana, danas su u porastu - referentna američka sirova nafte porasla je za 1,7 odsto na 45,4 dolara za barel, dok je cena nafte Brent porasla za 1,9 odsto na 46,9 dolara za barel.

XS
SM
MD
LG