Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Medicina: Rođena beba sa 'tri roditelja'


Ilustracija

Petomjesečni dječačić je prva beba na svijetu koja je rođena korištenjem nove tehnologije koja uključuje DNK od tri roditelja objavio je New Scientist, prenosi BBC.

Petomjesečni dječak ima uobičajeni DNK od oca i majke, plus jedan mali dio genetskog koda od donora.

Američki ljekari su se odlučili na ovaj do sada nezamisliv korak da bi osigurali da beba bude zaštićena od genetskog oštećena koje njegova majka iz Jordana nosi u genima.

Stručnjaci kažu da je ovo nova era u medicini koja će pomoći porodicama koje imaju rijetka genetska oštećenja.

Oni su međutim upozorili na su potrebne nove i rigorozne kontrole ove kontroverzne tehnologije, koja se zove "mitochondrial donation".

Ovo nije prvi put da su naučnici napravili DNK bebe od treće osobe, to otkriće je počelo krajem 1990-tih, ali je u ovom slučaju riječ o potpuno novoj i značajnoj metodi.

''Ovo je velika vijest, važna stvar'', kazao je Duško Ilić s King Colleguea u Londonu. ''To je revolucija''.

Kontroverzna tehnika koja omogućava roditeljima s rijetkim genetskim mutacijama da imaju zdravu djecu je nedavno dopuštena u Velikoj Britaniji.

Embriolozi smatraju da će rođenje djeteta, o čijim je jordanskim roditeljima je brinuo američki tim sa sjedištem u Meksiku, ubrzati taj napredak diljem svijeta.

Majka dječaka ima genetski poremećaj zvan Leigh sindrom, smrtonosni poremećaj koji utiče na razvoj živčanog sustava. Iako je ona zdrava ovaj poremećaj je uzrokovao smrt prvo dvoje djece.

Kako se to ne bi dogodilo i treći put zatražena je pomoć od Johna Zhanga i njegovog tima iz centra New Hope Fertility bolnice u New Yorku.

Metoda 'tri roditelja' znači da se u očevoj spermi oplode jajne ćelije majke i donora. Prije nego se oplođene jajne ćelije počnu dijeliti njihova jezgra se uklone. Zatim se jezgra iz donirane jajne ćelije umetne u majčinu oplođenu jajnu ćeliju.

XS
SM
MD
LG