Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Moskva: Referendum u RS nije usmjeren na podrivanje Dejtona


Ilustracija

Moskva je protiv vještačke politizacije referenduma o Danu Republike Srpske (RS) i uvjerena je da taj korak ni u kojoj mjeri nije usmjeren na podrivanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine (BiH), rečeno je danas agenciji Beta u ruskom Ministarstvu vanjskih poslova.

"Istupamo protiv vještačke politizacije tog pitanja. Gledamo na izražavanje volje građana u Republici Srpskoj 25. septembra, u kontekstu realizacije širokih punomoćja dva entiteta zemlje, predviđenih Dejtonskim sporazumom, uključujući i onih koji se tiču utvrđivanja praznika", naveli su u ruskom Ministarstvu.

U MSP su naveli da "pozitivno" ocjenjuju održavanje referenduma bez incidenata, uz "relativno visok" odzivu birača, od više od 55 odsto.

"Uvjereni smo da taj korak ni na koji način nije usmjeren protiv protiv teritorijalne cjelovitosti BiH i njene decentralizovane ustavne arhitekture, utvrđene Dejtonskim sporazumom", naveli su u MVP Rusije.

U Ministarstvu ukazuju da zato smatraju "kategorički nedopustivim" mogućnost da Visoki predstavnik u BiH primijeni "bonske ovlasti" u odnosu na proceduru priznavanja rezultata referenduma u RS.

U tijesnoj saradnji sa stranama u Bosni i sa partnerima u okviru Vijeća za primjenu Dejtonskog sporazuma, Rusija radi na početku konstruktivnog unutarbosanskog dijaloga, o svim temama osjetljivim za BiH, naveli su u MVP Rusije.

"Zalažemo se za opšte korišćenje ustavno-pravnih i političko-konsultativnih mehanizama koji postoje u BiH. Ne vidimo alternativu pregovaračkom traženju čvrstih rješenja o aktuelnim pitanjima u BiH", rekli su agenciji Beta u ruskom Moskvi.

XS
SM
MD
LG