Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Jordan: Ubijen autor karikature koja ismeva 'Islamsku državu'


Ilustracija

Kontroverzni jordanski novinar i pisac Nahed Hatar, ubijen je u nedelju ispred suda u Amanu gde se održava njegovo suđenje zbog objavljivanja karikature smatranom uvredljivom za islam, objavila je zvanična jordanska novinska agencija Petra.

Agencija je navela da je Hatar (56) ubijen hicima iz vatrenog oružja, kao i da je njegov ubica uhapšen. Očevici su rekli za agenciju Frans pres da je jedan čovek pucao na pisca ispred suda u centru Amana.

Nahed Hatar, hrišćanin, uhapšen je 13. avgusta kada je na svom Fejsbuk nalogu objavio karikaturu u kojoj se ismevaju sunitski ekstremisti takozvane Islamske države.

Na karikaturi je prikazan bog kao sluga Arapinu koji se nalazi u krevetu sa dve žene i traži vina, podseća britanski list „Independent“.

Jordanske vlasti optužile su ga za "podsticanje verskih neslaganja" i vređanje islama, a početkom septembra pušten je iz zatvora uz kauciju.

Saed Hatar, rođak ubijenog pisca, rekao je da karikatura ilustruje izvrnute religijske poglede ekstremista takozvane Islamske države Iraka i Levanta, te da je obrisana nakon što je dobila negativne komentare.

XS
SM
MD
LG