Dostupni linkovi

Milorad Dodik na Palama je proslavio rezultate referenduma
Milorad Dodik na Palama je proslavio rezultate referenduma

Referendum protivan Ustavu BiH uspio, bošnjački lideri očekuju sankcije

U Republici Srpskoj održan je referendum na kojem su se građani izjašnjavali o pitanju - "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?". Prema podacima sa 71,09 obrađenih glasačkih mjesta, sa "Da" na referendumsko pitanje odgovorilo 99,79 posto glasača. Ukupna izlaznost između 56 i 60 posto.

  • Referendum na kojem su se građani izjašnjavali na pitanje "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?" uspio je sa gotovo 100 posto podrške građana;
  • Najavljeno je da slijede izmjene Zakona o praznicima RS prema kojim građani koji ne žele neće morati da slave 9. januar kao Dan RS
  • Bošnjački političari, uključujući predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, očekuju sankcije međunarodne zajednice
  • Analitičari za RSE ocjenjuju da je Milorad Dodik postigao kratkotrajan politički trijumf, ali da slijedi kraj njegove vladavine
  • Ustavni sud BiH prethodno donio odluku o privremenoj mjeri kojom se zabranjuje održavanje referenduma;
  • Protiv održavanja referenduma, uz upozorenje da je to udar na Ustav BiH i Daytonski mirovni sporazum, su Ured visokog predstavnika (OHR), visoki zvaničnici Evropske unije, te brojne ambasade zapadnih zemalja uključujući i SAD;

Seizović: Bošnjački političari trebaju inicirati sankcije

Profesor međunarodnog prava na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Zarije Seizović ocjenjuje kako neće biti promjena nakon referenduma, te da ukoliko bošnjački političari zaista žele da se sankcije i sprovedu treba da ih i iniciraju.

"Mogu o tome poslati izvještaj u izvršenju krivičnog djela nadležnom tužilaštvu kad god to požele, jer ih niko u tome ne sprečava", navodi Seizović.

Ipak dodaje kako je to teško očekivati.

"Vrlo rijetko, gotovo nikako, nosioci vlasti podnose krivične prijave jedni protiv drugih, jer su, svi učesnici u vlasti, a često i koalicioni partneri. S druge strane ispod njih nalazi se obeznanjeni narod", kaže Seizović.

Dodik: Građani potvrdili da se ne žele odreći RS

Predsjednik RS Milorad Dodik na press konferenciji uoči objave rezultata referenduma kazao je kako to nije bio referendum inata, niti je rađen da bi se nekome napakostilo.

"Ovaj dan će ući u historiju RS-a i mnogi će se pozivati na njega kao primjer odlučnosti jednog sređenog, proceduralnog i političkog ambijenta. Ustavni sud BiH je rekao da Član 3. treba provoditi, ali nije potpisao na koji način, stoga mi sada znamo da je 9. januar potvrdio da se stanovništvo ne želi odreći RS-a. Niko od sadašnjih, ali ni budućih političara neće moći zanemariti ono šta je narod danas izglasao", rekao je Dodik.

Puhovski: Nastavlja se strka u BiH

Referendum se bavi nečim što je zapravo nebitno i neće imati posljedica, osim eventualnog uvjetnog jačanja Dodikove pozicije, što mu je bila i namjera, kaže za RSE politički analitičar Žarko Puhovski.

"On je izazvao histeriju na obadvije strane, on je jednonacionalno, jednoetnički motivirao ljude da izađu - uz mali broj izuzetaka, ali ne treba zaboraviti da je odluka Ustavnog suda BiH bila odluka protiv predstavnika dvije etničke nacije. Dakle, nastavlja se strka u Bosni i Hercegovini koja naprosto pokazuje samo jedno – da BiH ne može funkcionirati kao moderno, a kamoli suvremeno uređena politička zajednica", komentira Puhovski.

Popov: Sve u funkciji Dodikovog opstanka na vlasti

Iako je rukovodstvo Republike Srpske u kampanji ubeđivalo birače da je ovo presudan referendum za opstanak tog entiteta i srpskog naroda u BiH, izlaznost na birališta nije adekvatnma uloženim naporima, ukazuje direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

"Ovde je uložena neverovatno velika energija za nešto što je bilo kranje nepotrebno, što je unelo velike tenzije i unutar Bosne i Hercegovine i u region, koštalo je mnogo, a zapravo je sve to bilo u funkciji opstanka jednog čoveka na vlasti, zbog toga što bi njegov eventualan odlazak sa vlasti njega mogao da košta i nekih pravnih sankcija, s obzirom na podnete krivične prijave koje protiv njega postoje", objašnjava Popov.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG