Dostupni linkovi

Vigemark: Referendum u RS nepotreban


Lars-Gunar Vigemark
Lars-Gunar Vigemark

Referendum o Danu Republike Srpske (RS) održava u "nesretnom tenutku", kada se razmatrala aplikacija BiH i uoči samih lokalnih izbora, rekao je šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunar Vigemark tokom susreta sa predsednikom Skupštine RS Nedeljkom Čubrilovićem.

"Stavovi EU su već poznati, smatramo ga nepotrebnim i smatramo da je ovo pitanje prenaduvano, s čime bi se većina, ja se barem nadam, složila. Jedini način za rešavanje ovog pitanja je da svi akteri deluju kroz konstruktivan dijalog i da se izbegnu provokativne izjave", ocenio je Vigemark.

Prema njegovim rečima, Skupština RS je ta koja treba da uredi pitanje Zakona o praznicima, a ne neko drugi.

Upitan da li je moguće da EU posreduje u pronalaženju kompromisnog rešenja u vezi s Danom RS, on je rekao da od njih do sada niko nije tražio posredovanje.

"Rešenje ne sme biti nametnuto i moram se dotaći potrebe poštovanja odluka svih sudova, ne samo Ustavnog suda BiH. Odluke suda se poštuju svidjale nam se one ili ne", naveo je Vigemark.

On je dodao da činjenica da neke druge odluke tog suda nisu sprovedene, nisu dovoljno opravdanje za nepostupanje, jer "dve loše stvari ne mogu dovesti do jedne dobre".

Čubrilović je obavestio Vigemarka da će posle referenduma izmenama i dopunama iz Zakona o praznicima biti izbačene diskriminatorske odredbe koje vredjaju druge narode.

Čubrilović je rekao da je skupština RS otvorena za saradnju s medjunarodnom zajednicom i da će sve primedbe i korake u vezi s upitnikom koji BiH treba da ispuni u evrointegracijama na vreme sprovoditi.

XS
SM
MD
LG