Dostupni linkovi

Avganistan: Potpisan mirovni sporazum vlasti i grupe pobunjenika


Kunduz
Kunduz

Avganistanske vlasti potpisale su danas mirovni sporazum s grupom Hezb-e-Islami, koji bi mogao da otvori put postizanju sličnog dogovora s talibanima. Sporazum s vođom te grupe Gulbudinom Hekmatjarom prvi je mirovni sporazum od početka pobune talibana 2011, kada su zbačeni s vlasti.

Mirovni sporazum predviđa puna politička prava grupi Hezb-e-Islami i obavezuje avganistansku vladu da radi na njenom uklanjanju s liste UN stranih terorističkih organizacija.

Takođe uključuje amnestiju za ratne zločine i oslobađanje pripadnika te grupe iz zatvora.

Hekmatjara, koji je u kasnim 60-im godinama, SAD su označile kao "globalnog teroristu" 2003, a na zahtev Vašingtona iste godine je stavljen i na crnu listu UN.

Dogovor, postignut posle višegodišnjih pregovora, trebalo bi i da omogući Hekmatjaru povratak u Avganistan posle 20 godina provedenih u egzilu, kako se veruje u Pakistanu.

Sporazum su potpisali šef Visokog mirovnog saveta Ahmad Gilani, savetnik za nacionalnu bezbednost Muhamd Hanif Atmar i predstavnik Hekmatjara Amin Karim.

Sporazum će zvanično stupiti na snagu kada ga budu potpisali predsednik Ašraf Gani i Gulbudin Hekmatjar, ali nije saopšteno kada se to očekuje.

Avganistanske vlasti se nadaju da će taj sporazum uticati i na talibane da obustave sukobe i uključe se u politički proces.

XS
SM
MD
LG