Dostupni linkovi

Vučić: Srbija će učiniti sve da očuva mir i stabilnost


Bivši predsednik SAD Bil Klinton, premijer Srbije Aleksandar Vučić i gradonačelnik Srebrenice Ćamil Duraković na sesiji Klintonove Globalne inicijative u Njujorku, 20. septembar 2016.
Bivši predsednik SAD Bil Klinton, premijer Srbije Aleksandar Vučić i gradonačelnik Srebrenice Ćamil Duraković na sesiji Klintonove Globalne inicijative u Njujorku, 20. septembar 2016.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija uraditi sve da očuva mir i stabilnost, a onima koji maštaju o urušavanju Dejtonskog sporazuma i nestanku Republike Srpske poručuje da Srpska neće nestati.

"Onima koji maštaju o urušavanju Dejtonskog sporazuma na štetu jednog naroda i onima koji maštaju o nestanku RS - Srpska je ustanovljena voljom naroda i Dejtonskim mirovnim sporazumom. Srbija ima određene obaveze po tom sporazumu. Moja jedina poruka svima koji mastaju da unište RS da Srpska neće nestati", istakao je Vučić i dodao da ce Srbija uložiti sve da sačuva mir.

On je u izjavi za RTS iz Njujorka istakao da Srbija poštuje BiH, želi mir sa svima i smatra da je odnos Srbija i Bošnjaka od vitalnog značaja za budućnost.

Premijer Srbije je, govoreći o izjavi nekadašnjeg načelnika ratnog štaba Armije BiH Sefera Halilovića o Republici Srpskoj, rekao da nikada ne veruje u slučajnosti u politici, niti slučajne izjave.

Razumemo da je mir jedino što je važno i smatramo da Srbi i Bošnjaci treba da žive zajedno i da svoje probleme rešavaju na miran način u budućnosti, a to je naš najbolji odgovor na loše izjave koje stižu više puta ponovljene", rekao je Vučić.

On je dodao i da je za to postojao, kako je naveo, jednostavan lek.

"Neki drugi iz bošnjačkog rukovodstva trebalo je istog sekunda da reaguju i na najbrutalniji način to osude, to je sve nekako okolo naokolo, niko to nije želeo baš direktno da uradi", naglasio je Vučić.

Odgovarajući na opasku novinara da se čini da ipak postoji neki "kamen u cipeli" u odnosima sa svetom, Vučić je rekao da "imamo više tih kamencica u cipeli", ali da je njegov posao da uradi sve što može za Srbiju.

XS
SM
MD
LG