Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Četiri srpska opozicionara, pet velikih problema


Opozicija nikad slabija nije bila nego u ovom momentu; Bojan Pajtić, Boris Tadić, Nenad Čanak i Čedomir Jovanović

Jovan Komšić, politikolog sa Novosadskog univerziteta, analizira za “Zašto?” situaciju u kojoj se nalazi demokratska opozicija u Srbiji kao i mogućnost dogovora oko zajedničkog kandidata za predsedničke izbore 2017. godine:

Težak trenutak

Sada je reč o izuzetno delikatnom i za demokratsku, proevropsku opoziciju krajnje teškom političkom trenutku.

Nikad sabiji

Opozicija nikad slabija nije bila nego u ovom momentu. Podseća me na drugu polovinu prošlog veka kada je Demokratska stranka u nekim periodima imala podršku od šest do deset procenata u biračkom telu.

Civilni sektor

Civilni sektor je također u jednoj opadajućoj putanji u odnosu na uticajnost i mobilizaciju civilnog sektora pred kraj devedesetih godina prošlog veka i prvih godina posle 2000. godine.

Nedostatak harizme

Velika prepreka za ujedinjavanje opozicije su ne samo uverenja političkih lidera nego i nedostatak političkog liderstva i mobilizacionih kapaciteta, uključujući i demokratsku harizmu koju bi opozicioni lideri mogli da imaju. Nalazimo se u periodu interregnuma, opadajuće podrške ostatku lidera u proevropskoj demokratskoj opoziciji -- rezidualnom liderskom prtljagu koji gubi uticaj ali ne silazi sa političke scene u odnosu na uticaj koji je imao 2000. godine. Istovremeno, u tom interregnumu nisu se profilisali niti dobili releventnu podršku novi politički lideri. Sve u svemu, taj personalni politički kontekst ne daje uverljive šanse da će se lideri ionako slabe popozicije dogovoriti oko zajedničkog kandidata.

Nedostatak kandidata

Repertoar u javnom mnjenju uverljivog, verodostojnog i novog političkog liderstva je zbog strukture civilnog društva vrlo tanak, kako zbog uskih kanala medijske promocije tako i zbog nedovoljne ponude kredibilnih kandidata.

XS
SM
MD
LG