Dostupni linkovi

EU i IOM: Milion evra Srbiji za kontrolu migracija


Majkl Devenport, šef kancelarije EU u Srbiji
Majkl Devenport, šef kancelarije EU u Srbiji

Delegacija EU i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) potpisale su ugovor vredan milion evra za obezbeđivanje specijalizovane opreme u vrednosti od oko 350.000 evra i obuke za nadležne organe u Srbiji, saopštila je danas Delegacija EU u Srbiji.

Nabavka opreme uključuje fiksni termovizijski sistem, ručne termovizijske kamere, opremu za pregledanje dokumenata i komunikacionu opremu, navodi se u saopštenju.

Iz ugovora će se finansirati i postavljanje do 50 gostujućih službenika iz zemalja članica EU u Srbiji i razmeštanje službenika nacionalne granične policije.

Time će se, kako se navodi, ojačati operativni kapaciteti nacionalne granične policije u poslovima kontrole državne granice, u skladu sa relevantnim EU i međunarodnim standardima.

Na kraju, osnovaće se kancelarija za operativnu i logističku podršku u Pirotu, kao koordinacioni centar za poslove upravljanja granicama koje obavljaju domaći i gostujući policijski službenici na istočnoj granici zemlje.

"Ugovor sa IOM-om će ojačati dugogodišnju saradnju sa Srbijom u oblasti kontrole migracija. Impresionirani smo konstruktivnom i pragmatičnom reakcijom Srbije na migrantsku krizu, kao i humanim pristupom prema izbeglicama i migrantima", izjavio je tim povodom šef Delegacije EU ambasador Majkl Davenport.

Prema njegovim rečima, EU je stala uz Srbiju i obezbedila najveći deo finansijskih sredstava neophodnih za pokrivanje potreba migranata koji prolaze kroz zemlju, a vlasti i eksperti u Srbiji su učestvovali u diskusijama o migrantskom pitanju, čak i organizovali neke od njih.

"Nastavićemo zajedno da radimo kako nikada ne bismo dozvolili da se opet nađemo u situaciji nekontrolisanih migrantskih tokova kao prošle godine," rekao je on.

XS
SM
MD
LG