Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Karan: Odluka o zabrani referenduma neobavezujuća


Nema teorijskog načina da referendum bude zabranjen: Siniša Karan

Odluka Ustavnog suda BiH o zabrani referenduma o Danu Republike 9. januaru ni u čemu ne obavezuje Komisiju za sprovođenje referenduma u Republici Srpskoj zakazanog za 25. septembar, rekao je predsednik komisije Siniša Karan za Radio televiziju Republike Srpske (RTRS).

Navodi se da je Karan rekao da komisija odgovara samo Narodnoj skupštini Republike Srpske, a koliko on zna odluka još nije ni stigla u republički Parlament, tako da Komisija nema nikakvih prepreka u svom radu.

Republička komisija radi na bazi odluke Narodne skupštine Republike Srpske i samo ona može doneti drugačiju odluku, dodao je on.

To, prema njegovim rečima, pokazuje i poslednja sednica Komisije koja je odlučila da uputi žalbu Ustavnom Sudu BiH na odluku Apelacionog veća suda BiH i CIK, kojom je Srpskoj osporeno pravo na centralni birački spisak.

Karan je rekao da je povređeno pravo Komisije na pravni lek i direktno prekršena Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava. Prema njegovim riječima, nije u pitanju da li će se referendum održati i nema teorijskog načina da bude zabranjen.

XS
SM
MD
LG