Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Plenković i Petrov postigli kompromis o dijelu zahtjeva Mosta


Dio zahtjeva Mosta sigurno dio programa nove hrvatske Vlade: Andrej Plenković

Čelnici HDZ-a i Mosta Andrej Plenković i Božo Petrov završili su u ponedjeljak drugi krug pregovora o poslijeizbornoj suradnji i sastavljanju Vlade, postignut je kompromis oko nekih Mostovih zahtjeva, a oni se u prvom redu odnose na Zakon o HRT-u i proglašenju Gospodarskog pojasa dok će izmjene Ovršnog zakona u saborsku proceduru ići odmah.

"Dogovorili smo da je dio tih tema (sedam Mostovih uvjeta za formiranje Vlade) realno ostvariv na početku saziva idućeg Hrvatskog sabora, a dio njih će sigurno biti dio programa nove hrvatske Vlade s jasno definiranim hodogramom, koji će biti realiziran", izjavio je novinarima predsjednik HDZ-a Plenković.

Dodao je da će o pojedinim točkama biti provedene dodatne konzultacije. Naglasivši kako je ozračje na sastanku bilo vrlo dobro, kazao je da će stručnjaci HDZ-a i Mosta precizno definirati definirati zaključke po svakom od tih točaka, prenosi Hina.

Predsjednik HDZ-a, na upit ostaje li Most kod zahtjeva da se prvo izglasaju zakoni a onda Vlada, pojasnio je kako će se neki zakoni moći donijeti odmah na početku saziva idućeg Sabora, a neki će u odgovarajućem hodogramu, oko kojeg će se dogovoriti, biti usvojeni kasnije. Na pitanje za koliko vremena očekuje da će biti završeni pregovori odgovorio je kako još nisu proglašeni niti konačni službeni rezultati izbora.

Plenković je poručio je kako su cilj HDZ-a i Mosta postići cjelovit paketni dogovor kako bi, kada službeni rokovi prođu, imali kompletno sve pripremljeno za novi saziv Hrvatskog sabora i novu Vladu.

Nastavak pregovora HDZ-a i Mosta najavljen je za idući ponedjeljak.

XS
SM
MD
LG