Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U vazdušnim napadima u Siriji poginulo 12 humanitaraca


Alepo

Najmanje 12 humanitaraca iz Crvenog polumeseca i vozači njihovih kamiona poginuli su u vazdušnom napadu na humanitarni konvoj ka sirijskoj provinciji Alep, nekoliko sati pošto je sirijska vojska proglasila završetak primirja, saopštila je opoziciona sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Humanitarni konvoj UN i sirijskog Crvenog polumeseca nastojao je da iskoristi prekid vatre i dostavi hranu i lekove za 78.000 ljudi u Alepu. Na putu ih je juče zatekao prekid primirja, a zatim žestoko bombardovanje grada i okoline.

Prema poslednjim podacima, u Alepu je u poslednjem talasu više od 40 vazdušnih napada poginulo 36 ljudi.

Stiven O’Brajan, zvaničnik UN zadužen za humanitarne organizacije pri UN, ocenio je da je u pitanju "ratni zločin" ukoliko se bude utvrdilo da je humanitarni konvoj namerno gadjan. UN je potvrdila da je konvoj pogođen, ali da nije jasno čija avijacija je iza toga.

S druge strane, Opservatorija kaže da su u pitanju ruski ili avioni sirijskih snaga.

Portparol Stejt departmenta Džon Kirbi je, ne optužujući direktno Moskvu, rekao da je Vašington "skandalizovan" stavom Rusije, koja je saveznik Damaska.

SAD će "to pitanje direktno izneti pred Rusiju", rekao je Kirbi u Njujorku, gde se održava Generalna skupština UN.

Kako se očekuje, Sirija će danas biti glavna tema u debatama i na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku.

Komanda sirijske vojske saopštila je juče da je primirje "gotovo" i optužila pobunjeničke grupe da sabotiraju sporazum Rusije i SAD. Sirijska vojska je u saopštenju navela da su "naoružane terorističke grupe" više puta prekršile primirje koje je stupilo na snagu prošle nedelje.

Aktivisti i pobunjeničke grupe su optužile vladu za kršenje primirja, dok su Ujedinjene nacije navele da je sirijska vlada ometala isporuku pomoći, što je ključni deo dogovara o prekidu vatre.

Grad Alep podeljen je od jula 2012. godine na kvartove u kojima su pobunjenici i delove koji su pod kontrolom sirijske vlade.

XS
SM
MD
LG