Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kern o izbegličkoj krizi: Otvoriti legalne puteve


Zaustavljanje ilegalne migracije u interesu migranata i zemalja destinacije: Kristijan Kern

Austrijski kancelar Kristijan Kern ocenio je danas da je izbeglička kriza pokazala kako taj fenomen ima potencijal da destabilizuje jedan od najstabilnijih regiona sveta, te istakao da treba zatvoriti ilegalne rute, ali istovremeno otvoriti legalne puteve za spašavanje ljudskih života.

U govoru u UN u Njujorku, Kern je ukazao da je Austrija 24.septembra domaćin regionalnog samita, koji ima za cilj tešnju saradnju i koordinaciju zemalja duž balkanske rute.

On je istakao da je Austrija poslednjih godina suočena sa temom migracije, i da je većina izbeglica došla iz kriznih regiona, od kojih mnogi koriste ilegalne rute.

"Videli smo kako se jedan od najbogatijih regiona sveta, EU, bori s tim fenomenom, i videli smo i da taj fenonem ima potencijala da politički destabilizuje jedan od najstabilnih regiona svega", podvukao je Kern.

Dok migracija ukupno treba da bude od prednosti za obe strane spoznali smo da ilegalna migracija prouzrokuje kompleksne izazove u zemljama destinacije, dodao je on.

Prema njegovim rečima, ilegalna migracija skriva ogromne rizike i za same migrante, te podsetio da je mnogo migranata izgubilo živote na svom opasnom putu ka Evropi, a da krijumčari koriste patnju ljudi.

"Zbog toga moramo zaustaviti ilegalnu migraciju u interesu migranata i zemalja destinacije. Dok se ilegalne rute moraju zatvoriti neophodno je istovremeno otvoriti legalne puteve za spašavanje ljudskih života. Tako programi novog naseljavanja, kao što je sprovodiio UNHCR, pruža takve rute i trebalo bi preduzeti zajedničke napre da ih efektivnije koristimo", poručio je Kern.

On je naglasio da nijedna zemlja ne može sama rešiti taj problem, te dodao da je neophodno da svako pruži svoj fer udeo u rešavanju.

Istovremeno smatra da se dugoročno gledano problem može trajno rešiti jedno na "izvoru", a to je u pogođenom regionu.

"To znači da moramo da se borimo sa uzrocima migracije, konfliktima, klimatskim promenama i nedostatku šansi, izazvani ekonomskom divergencijom između i unutar nacija. To je izazov na koji moramo da reagujemo", kazao je Kern.

Kancelar je naglasio da je neophodno povećati napore u savladavanju kriza, jer je to preduslov za daljih razvoj, a u tome ključnu ulogu imaju UN.

Takođe je neophodno da se preduzmu napori i u suzbijanju klimatskih promena, što znači da treba slediti dogovoreno iz Pariskog sporazuma.

XS
SM
MD
LG