Dostupni linkovi

Sirijska vojska objavila prekid primirja, bombradovan Alepo


Alepo u nedjelju 18. septembra 2016., prije isteka primirja
Alepo u nedjelju 18. septembra 2016., prije isteka primirja

Napadi iz vazduha izvedeni su večeras na pobunjeničke kvartove u Alepu, manje od dva sata od kad je sirijska vojska proglasila kraj primirja uvedenog uz posredovanje SAD i Rusije koje je trajalo sedam dana.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava saopštila je da je da su vladine snage izvele 35 vazdušnih udara od kraja primirja.

Kako su naveli, sirijski ili ruski avioni, gađali su kamione sa humanitarnom pomoći u blizini Alepa.Kako navodi Reuters, citirajući Opservatoriju, kamioni su rutinski dovozili humanitarnu pomoć u zapadni dio grada Alepa kada su pogođeni u blizini gradića Urm al Kubra.

Ujedinjene nacije i Crveni krst istražuju navode iz izvještaja ali nijesu saopštili da li su kamioni pripadali njima.

U bombardovanju Alepa je pogođeno više pobunjeničkih kvartova na istoku grada. Dopisnik AFP je naveo da je bombardovanje jako i da se čuju sirene hitne pomoći dok su požari izbili u više pobunjeničkih četvrti grada.

Komanda sirijske vojske saopštila je danas da je primirje "gotovo" i optužila pobunjeničke grupe da sabotiraju sporazum Rusije i SAD.

Sirijska vojska je u saopštenju navela da su "naoružane terorističke grupe" više puta prekršile primirje koje je stupilo na snagu prošle sedmice. A

Aktivisti i pobunjeničke grupe su optužile vladu za kršenje primirja, dok su Ujedinjene nacije navele da je sirijska vlada ometala isporuku pomoći, što je ključni dio dogovara o prekidu vatre.

Grad Alepo podijeljen je od jula 2012. godine na kvartove u kojima su pobunjenici i dijelove koji su pod kontrolom sirijske vlade.

XS
SM
MD
LG