Dostupni linkovi

Vanredna vijest

MUP RS podnio izvještaj protiv predsjednika CIK-a BiH


Ahmet Šantić, predsjednik CIK-a BiH

Uprava za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske danas je Okružnom tužilaštvu Doboj podnijela izvještaj protiv predsjednika Centralne izborne komisije (CIK) BiH Ahmeta Šantića zbog počinjenog krivičnog djela neizvršavanje sudske odluke iz člana 371 Krivičnog zakona Republike Srpske.

Navodeći samo inicijale, u saopštenje MUP-a Srpske se navodi da je "A.Š, vršeći funkciju predsjednika CIK-a, 14. septembra odbio da postupi po Naredbi Osnovnog suda Derventa od 9. septembra ove godine".

U saopštenju se podsjeća da su policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske u četvrtak, 15. septembra lišili slobode šest osoba na području opštine Derventa zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela falsifikovanje isprave i zloupotreba biračkog prava.

Oni se sumnjiče da su falsifikovali dokumentaciju na osnovu koje su registrovali najmanje 1.471 birača koji glasaju putem pošte iz inostranstva i takvu dokumentaciju dostavili CIK-u.

Osnovni sud u Derventi izdao je Naredbu o oduzimanju spornih prijava glasača iz CIK-a, ali je 14. septembra Komisija odbila da postupi po naredbi Suda i policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske odbila da preda traženu dokumentaciju.

XS
SM
MD
LG