Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Turska policija uhapsila oko 20 pripadnika IDIL-a


Policija Turske

Turska policija uhapsila je oko 20 osoba osumnjičenih da su pripadnici terorističke organizacije Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) i da su planirale napad u Istanbulu, javlja turski list Aber-Turk (Haber-Turk).

Među uhapšenima je i Ali al-Agal, Sirijac poznat kao organizator terorističkih napada u Turskoj, za koje se veruje da ih je izveo IDIL.

Al-Agal, koji je koristio i šifrovano ime Azoz, uhapšen je tokom policijske racije u Ankari, dok su ostale 24 osobe iračkog i sirijskog porekla uhapšene u akcijama u distriktu Kučukčekmeče u Istanbulu, navodi list.

Devet osoba osumnjičeno je za direktnu povezanost sa Al-Agalom, koji je trebalo da im isporuči eksploziv i municiju za teroristički napad u Istanbulu, dok se 15 ljudi sumnjiči za nameru da pređe granicu kako bi se priključilo borbama u Siriji.

Turska policija navela je da je u tim akcijama najverovatnije otkrila "ćeliju terorista-spavača" i da je zaplenila brojna dokumenta i elektronski materijal za koji se veruje da je pripadao IDIL-u, prenosi list.

U poslednjih godinu dana Tursku je pogodilo više teroristički napada militanata IDIL-a, a u poslednjem napadu na kurdske svatove u Gazijantepu tokom avgusta, poginulo je 55 osoba.

XS
SM
MD
LG