Dostupni linkovi

NDNV: Sejdinoviću i Gruhonjiću upućene pretnje smrću


Nedim Sejdinović i Dinko Gruhonjić
Nedim Sejdinović i Dinko Gruhonjić

Predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedimu Sejdinoviću i programskom uredniku te esnafske organizacije Dinku Gruhonjiću, kao i njihovim porodicama, upućene su otvorene pretnje smrću. Oni su slučaj prijavili policiji.

Pretnje su upućene anonimnim pismom koje je stiglo na adresu udruženja, a naslovljeno je na predsednika Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedima Sejdinovića.

U pismu su upućene pretnje smrću njemu, njegovim saradnicima kao i njegovoj porodici. Sejdinović kaže za RSE da su slučaj prijavili policiji.

"Pretnje koje smo dobili putem pisma prijavili smo Policijskoj upravi u Novom Sadu i oni su zadržali to pismo i kovertu radi daljeg postupanja i obavestili su Više javno tužilaštvo u Novom Sadu", kaže Sejdinović.

On dodaje da u ovakvoj atmosferi teško je baviti se novinarstvom.

"Nažalost nisam samo ja dobijao pretnje već mnoge naše kolege, generalno u društvu se stvara takva atmosfera da svako ko kritički razmišlja ili ima kritički stav prema vlasti i li prema nekim društvenim devijacijama biva izložen svojevrsnoj kampanji mržnje i pretnji u takvim okolnostima stvarno je teško raditi svoj posao bez ozbiljnog straha za bezbednost", ističe on.

Direktor Vojvođanskog građanskog centra Željko Stanetić ističe da nereagovanje nadležnih samo može ohrabriti počinioce da nastave sa napadima i pretnjama.

"To u stvari posledica je ne reagovanja institucija u različitim situacijama i ne samo kada govorimo o pretnjama novinarima već i nevladinim organizacijama i aktivistima. Ukoliko institucije ove zemlje ne reaguju i ignorišu osobu koja je spremna da uputi ovakve pretnje ne ispitujući pri tom da li je ta osoba stvarno spremna da tako nešto uradi, svakako mislim da na kraju možemo imati mnogo nesrećniju situaciju od ove, iako se nadam da do toga neće doći", kaže Stanetić.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine u saopštenju ističe da očekuje da anonimni autor pretećeg pismapod hitno bude otkriven i adekvatno kažnjen.

XS
SM
MD
LG