Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Frontex: U Italiju u avgustu ušlo 23.000 migranata


Migranti iz Libije

Oko 23.000 neregularnih migranata stiglo je u Italiju u avgustu, a u najvećem broju slučajeva riječ je o ljudima koji su prešli Mediteran, saopštila je danas evropska granična agencija Frontex.

Od početka godine u Italiju je stiglo 117.900 migranata, uglavnom brodovima iz Libije. Frontex navodi da su brojke na nivou prošlogodišnjih.

Italijanska obalska straža objavila je u srijedu da su spasioci prebacili na bezbjedno oko 650 migranata i izvukli pet tijela iz vode u blizini obale Libije.

Frontex navodi da je u avgustu zabilježeno značajno povećanje broja prelazaka migranata iz Turske u Grčku, ukupno 3.430, prvi put od kada je stupio na snagu sporazum EU i Turske o zaustavljanju migrantskog talasa.

Ipak, to je samo tri odsto od broja prelazaka na grčka ostrva u avgustu 2015. godine.

Oni koji koriste grčku rutu uglavnom dolaze iz Sirije, Pakistana, Avganistana ili Iraka, dok italijanskom rutom preko Sredozemnog mora dominiraju Nigerijci, Eritrejci i migranti iz Bangladeša, naveo je Frontex.

EU radi sa afričkim zamljama na povećanju povratka onih koji dolaze, te ovim zemljama šalju pomoć uz zamjenu za zaustavljanje dolaska migranata u Evropu.

XS
SM
MD
LG