Dostupni linkovi

Njemačka: Masovna tuča desničara i azilanata


Oko 80 ekstremnih desničara i 20 azilanata sukobilo se u srijedu veče na središnjem trgu gradića Baucen na istoku Njemačke, javlja BBC.

Desničari su azilante progonili do hostela u kojem su smješteni, gdje je sukob prekinula policija.

Dan ranije jedan mještanin pogođen je flašom u blizini mjesta sinoćnjeg sukoba, a građani su optužili azilante da su zauzeli trg ispred najvećeg tržnog centra u mjestu.

Očevici navode da su nerede započeli azilanti, koji su na policijski zahtjev da napuste trg odgovorili bacanjem flaša i dasaka. Kada se činilo da će se azilanti razići, na njih je nasrnula grupa desnih ekstremista.

Gradonačelnik Baucena pozvao je na smirivanje situacije, i najavio povećavanje broja policijskih patrola u tom području kako bi trg ponovo postao dostupan građanima.

"Iz brojnih reakcija građana, turista i vlasnika lokalnih poslova shvatam da je situacija na trgu izazvala ozbiljnu zabrinutost", napisao je gradonačelnik na Facebook-u.

U Baucenu i okolini postoje četiri prihvatilišta za azilante. Situacija u Njemačkoj je napeta već duže, a bila je zapaljena i zgrada namijenjena smještaju azilanata.

XS
SM
MD
LG