Dostupni linkovi

Sud za ratne zločine na Kosovu spreman početkom sledeće godine


Haška sudnica, ilustracija
Haška sudnica, ilustracija

U Hagu se danas pred novinarima predstavlja strategija rada Specijalnog suda za ratne zločine, odnosno, Specijalizovanog veća i Specijalizovanog tužilaštva.

Ovo je početak direktne komunikacije sa javnošću ove institucje.

Sekretarica Specijalizovanih veća, Fidelma Donlon i specijalizovani tužioc, Dejvid Švendiman, pojasnili su danas u Hagu da Specijalni sud za ratne zločine nije klasični međunarodni sud, već posebno veće kosovskih suda i da će sve biti u okviru kosovskog suda.

Iako tačno nije rečeno kada se mogu očekivati prve optužnice, veruje se da će se to desiti tokom prve polovine sledeće godine.

Švendiman je danas naglasio da niko ko govori u javnosti i spominje moguće informacije tužiteljstva ne govori istinu, već je istina samo ono što će on u buduće odgovoriti i što će biti deo optužnice koja će se objaviti u dogledno vreme.

Ova Specijalizovana veća baviće se predmetima iz izveštaja Dika Martija, a koji je sada izveštaj Saveta Evrope.

Ograničen je za zločine od 1998. do kraja 2000.Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu baviće se istragom zločina koje su "pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova počinili nad etničkim manjinama i političkim rivalima".

Formiranje Suda u Hagu, i pored Haškog suda i misije EULEX-a koja ima ovlašćenja za ovakve slučaje, nadležni u Hagu su obrazložili činjenicom za boljom zaštitom svedoka i time da se radi o specifičnoj, i osetljivoj istrazi.

Imenovana sekretarica Specijalizovanih veća, Fidelme Donlon, opisala je postupak rada i regrutacije sudija.

Prema njenim rečima, očekuje se da će se prvi postupci pokrenuti početkom predstojeće godine, s obzirom da Holandija tek treba da ratifikuje sporazum o državi domaćinu, kao i da se izvrši izbor sudija i grupe koja će odrediti pravila postupaka.

To potom treba da potvrdi Ustavni sud Kosova.

Ona je dodalada će se u ovom sudu nalaziti i jedinice za zaštitu svedoka, za pomoć žrtvama, pritvor i jedinica za prevod.

Prema njenim rečima posao se obavlja po planu, a predstoji izbor sudija.

XS
SM
MD
LG